Petíció a medveprobléma kezeléséért

Továbbra is gondot okoznak a nagyvadak Székelyföldön

116

Bárki aláírhatja a székelyföldi megyék elnökei és Brassó Megye Tanácsának alelnöke által az Európai Bizottsághoz benyújtott petícióját. Az elöljárók azt kérik a brüsszeli vezetéstől, hogy a medveprobléma megoldása érdekében gyakoroljon hatást a kormányra. A kezdeményezést a petiport.secure.europarl.europa.eu honlapon lehet támogatni.

Egyre sürgősebb a medveprobléma kezelése                                                                       Fotó: László F. Csaba

November 19-én a csíkszeredai megyeházán ülésezett az Európai Parlament Nagyragadozó Platformja. A medveprobléma témában tartottak mű­helybeszélgetéseket. Többek között kiderült, hogy az ember és a medve közötti konfliktusok számának növekedése a medveállomány gyarapodásával is összefügg. Az is elhangzott, hogy Hargita megyében van a legnagyobb medvepopuláció Európában, éppen ezért a lakosság védelmének érdekében ugyanilyen mértékű intézkedésekre van szükség. A tanácskozásra meghívták a környezetvédelmi minisztert is, aki nem vett részt a megbeszélésen. Ezt nemcsak a helyi vezetők, hanem Jürgen Tack, az Európai Nagyragadozó Platform társelnöke is nehezményezte. Az ülés utáni hetekben Hargita, Maros és Kovászna megye elnökei, illetve Brassó megye alelnöke petíciót nyújtott be az Európai Parlament PETI-bizottságához. Az elöljárók a felterjesztésben ismertetik a medveprobléma hazai helyzetét, ugyanakkor kérik az Európai Parlamentet, szólítsa fel a kormányt, hogy foglalkozzon a medvetémával, biztosítsa a károk megelőzését, illetve azok kifizetését.
– Ezt a petíciót több hónapon keresztül vizsgálták. Szakmailag megfontoltnak és megalapozottnak vélte a petíciós bizottság titkársága. Néhány hete kaptuk az értesítést, hogy nyilvántartásba vették, és lehet gyűjteni az aláírásokat – mondta lapunknak Borboly Csaba megyeelnök.
A petíciót bárki aláírhatja a petiport.secure.europarl.europa.eu internetes felületen.

Szinte mindennaposak a medve és ember közötti konfliktusok               Fotó: Kristó Róbert

– Azt szeretnénk elérni, hogy Brüsszel kérje számon a környezetvédelmi minisztériumot, illetve akár a parlamentet is, hiszen a parlament egyelőre csak félmunkát végzett. Azt az 57-es rendeletet, amely szabályozza az élővilág irányelv gyakorlatba ültetését, azt csak módosítani kellene, hiszen jól látjuk, hogy hiába módosították a vadászati törvényt, annak számunkra kedves intézkedéseit sem ültették gyakorlatba. Az eu-s élővilág irányelv gyakorlatba ültetése magasabb rendű jogszabálynak minősül, mint a belső vadászati törvény, és ilyen szempontból brüsszeli együttműködésre, közreműködésre van szükségünk – mondta a megyeelnök. Hozzátette: A központi régióban lévő megyei tanácselnökök múlt heti megbeszélésén Fehér és Szeben megye képviselői is csatlakoztak a petícióhoz.

Biró István

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.