Pesszimista előrejelzések

A Várható terméseredményekről

41

Az évnek abban az időszakában vagyunk, amikor rendszerint napvilágot látnak az idei mezőgazdasági terméseredményekkel kapcsolatos előrejelzések. Az idén az illetékesek, a szakmabeliek mintha visszafogottabbnak, tartózkodóbbnak bizonyulnak, mert egyelőre vajmi kevés előrejelzés került napvilágra, ez lehet, hogy a szeszélyes és borús időjárás okán…

A betakarításra még hetekig várni kell, akkor dől el majd az idei termés sorsa…

Nemrégiben közölte egyes terményekre vonatkozóan a becsléseit a COCERAL (az Európai Gabonatermesztők Szövetsége). Ezek szerint Románia idei várható teljes gabonatermelése 4,3%-kal lesz kisebb, mint a tavalyi, ezen belül a kenyérgabona-termelés 4,2%-kal fog csökkenni, a búzatermelés pedig 2%-kal. Olyan körülmények között, amikor ez utóbbi hektárhozama növekedni fog. A törökbúza esetében várhatóan 4%-kal fog csökkenni a termés. Időzzünk egy keveset a számadatoknál. 2018-ban a kenyérgabona évi termése közel 21,8 millió tonna volt, a hektáronkénti hozam pedig 4280 kilogramm. Az idénre a COCERAL illetékesei Románia esetében közel 20,9 millió tonnás terméseredményt jósolnak, a hektáronkénti hozam pedig 3950 kilogramm körül lehet. Ez utóbbi esetében 7,7%-os visszaesés következhet be, amit részben kompenzálni fog az, hogy a bevetett terület 3,9%-kal nagyobb, mint a megelőző esztendei.
Sokkal nagyobb arányú visszaesést jósolnak az olajosok (repce, napraforgó, szója) esetében, nevezetesen több mint 25%-ost. Tavaly a terméseredmény megközelítette a 4,8 millió tonnát, az idén mintegy 3,6 millió tonnára lehet számítani. Ugyanakkor az olajos növényekkel bevetett területek a megelőző esztendőhöz viszonyítva állítólag 12,8%-kal csökkentek, azaz 1,8 millió hektárról 1,57 millió hektárra. A hektárhozam 2659 kilogrammról 2270 kilogrammra csökkenhet, azaz 14,3%-kal. Ilyenképpen a hektárhozam zsugorodása, akárcsak a bevetett területeké, együttesen eredményezi a már említett 25,2%-os várható terméscsökkenést.

Dobogós maradhat Románia
Az már köztudott, hogy Románia tavalyi teljes gabonatermése (a kenyérgabona együttesen a takarmánygabonával) rekordszáma ment, elérve a 31,7 millió tonnát. Ez azon kedvező tendencia kicsúcsosodását jelenti, amely 2015-öt követően következett be: 2016-ban 21,8 millió tonnás termény betakarítására kerülve sor, majd 2017-ben 27,1 millió tonnásra, végül a 2018-as esztendei rekord. (2015-ben egyébként a megelőző két esztendőhöz képest viszonylag jelentős visszaesés következett be.) A tavalyi kimagasló eredmény nyomán Románia uniós viszonylatban is előkelő helyet foglalt el, felkerülve a dobogó harmadik helyére (az első helyet Franciaország foglaltra el 62,5 millió tonnás terméseredményével, a másodikat Németország 37,9 millió tonnával). A búza esetében már hátrébb kerültünk, nevezetesen a 10 millió tonnás terméseredménnyel a negyedik helyre, lévén, hogy a harmadik helyet az Egyesült Királyság foglalta el a maga 14 millió tonnájával. (A már említett 10-es toplistán az Egyesült Királyság a 6. helyet foglalta el. Ott viszont az „első hegedűs” a búza…) Csak úgy zárójelben jegyeznénk meg, hogy a hektáronkénti átlaghozam tekintetében már nem ennyire rózsás a helyzet (Magyarország például lekörözte Romániát a hektáronkénti átlagtermés tekintetében), ennek ellenére is Románia uniós viszonylatban az első 10 között foglalt helyet. Amúgy az uniós tagállamok tavalyi együttes gabonatermése 295,2 millió tonna volt, abból pedig a 10-es toplistán helyet foglaló tagállamok részesedése megközelítette a 253 millió tonnát. Idetartozik az is, hogy országunk 2018-as esztendei terméseredménye uniós viszonylatban mintegy 11%-os részarányt jelent.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek