2020, december 1, kedd.
custom_html_banner1

Hirdetés

Pert nyert a FUEN

Megnyerte az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) a Minoritiy SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezés ügyében indított pert az Európai Unió törvényszékén. Az RMDSZ és a FUEN által kidolgozott Minority Safepack elnevezésű javaslatcsomag nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén javasolt intézkedéseket az EU-nak.

A FUEN tagjaiból álló polgári bizottság még 2013-ban nyújtotta be kezdeményezését az Európai Bizottsághoz (EB), hogy felkérje az Európai Uniót a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmének javítására, valamint az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítésére. Az EB megtagadta a javaslat nyilvántartásba vételét, mivel álláspontja szerint az nem tartozik azon hatáskörébe, amely alapján az uniós szerződések végrehajtására uniós jogi aktus elfogadására javaslatot terjeszthet elő.
A FUEN az Unió törvényszékén támadta meg a bizottság határozatát, amely a pénteken kihirdetett ítéletével megsemmisítette az elutasító határozatot. A közleményben kitértek arra is: Vincze Lóránt, a FUEN elnöke már az ügy tavaly decemberi tárgyalását követően optimistán nyilatkozott, mérföldkőnek minősítve a FUEN és az őshonos európai kisebbségek számára az esetleges kedvező döntést. Magyarország a FUEN oldalán, Románia és Szlovákia az Európai Bizottság oldalán avatkozott a perbe. Ez az első olyan ítélet, amikor az EB maradt alul a törvényszék előtt az európai kezdeményezéssel kapcsolatos ügyben.
Az EB-t a kisebbségvédelmi kezdeményezés bejegyzésére kötelező bírósági ítéletet a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés erdélyi beterjesztői is üdvözölték. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy értékelte, hogy az EU megértette: nem különleges bánásmódot kérnek az őshonos európai nemzeti közösségek, hanem annak elismerését, hogy teljes értékű tagjai a társadalomnak, Európának. „Európa akkor lesz sikeres, ha annak minden állampolgára sikeres, ha az Unió nyitott, meg tudja hallani az emberek hangját, figyelembe veszi azok javaslatait és kezdeményezéseit” – fogalmazott.
Vincze Lóránt, a FUEN elnöke úgy vélekedett, hogy győztek az európai nemzeti közösségek.
„Még nem érkeztünk el utunk végéhez, de jelentős szakaszgyőzelmet arattunk. Az ítélet arra kényszeríti az Európai Bizottságot, hogy érdemben foglalkozzon az európai kisebbségek beadványával. A kisebbségi összefogás és az alaposan előkészített szakmai munka meghozta gyümölcsét” – jelentette ki.

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb