2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Perre perrel felelt a megyei tanács

Két per van folyamatban a ko­rondi átrakóállomással kapcsolatban: az egyikben alperesként, a másikban felperesként szerepel Hargita Megye Tanácsa. Az egyik tárgya a korondi át­rakóállomás építkezési engedélyének felfüggesztése, a másik Séra Zoltán korondi lakos 15 éve épült családi háza építkezési engedélyének visszavonását célozza.

Az első perben, amelyben alperesként szerepel a megyei tanács, az átrakóállomás építkezési engedélyének a felfüggesztését kérte Séra Zoltán, akinek a közelben van háza. Ezt jóvá is hagyta a Hargita Megyei Törvényszék, így jelenleg állnak a hulladékátrakó munkálatai. A másik perben a megyei tanács felperesként kéri Séra Zoltán építkezési engedélyének és az urbanisztikai bizonylatának érvénytelenítését, amelyet környezetvédelmi engedély nélkül bocsátott ki a korondi polgármesteri hivatal, mindkettőt ugyanazon a napon, 2000. július 19-én. Amíg zajlik az eljárás, csupán a perek tárgya nyilvános információ – tájékoztatott Hargita Megye Tanácsának Sajtószolgálata. Leszögezték: a megyei tanács arra törekszik, hogy kizárja annak a lehetőségét, hogy elveszítse az európai uniós finanszírozást.
Megkeresésünkre Séra Zoltán elmondta, ezelőtt 15 évvel szeptember 3-án költözött be a családi házba, amelyre annak idején az akkori törvényeknek megfelelően váltotta ki az építkezési engedélyt, és amely hét méterre található a tervezett hulladékátrakó állomástól. Hozzátette, ha akkor a hivatalban hibáztak, az nem az ő felelőssége. Kifejtette, szeptember 22-én, egy nappal a korondi lakossági fórum előtt értesítették, hogy a megyei tanács pert indított az engedély érvénytelenítéséért, a Hargita Megyei Törvényszék honlapjára is akkor került fel az információ. Séra Zoltán azt mondta, úgy tudja, hogy az építkezési engedélyeket két évig ellenőrizhetik, az általunk megkérdezett szakértő arról tájékoztatott, hogy az 1991/50-es törvény szerint az engedélyeztetésnek három év a konstatálási és elévülési ideje.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,351RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb