2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Perbe hívták az önkormányzatot

Gyergyószentmiklós önkormányzatát is beidézték a Mezei János felfüggesztett polgármester elleni perben az augusztus 25-i tárgyalásra, ezért ügyvédet kérnek fel – erről hozott döntést a városi tanács a tegnapi soros ülésén. Levették viszont napirendről a távhőszolgáltatás árának növeléséről szóló határozattervezetet.

Jogi képviselőt fogad Gyergyószentmiklós önkormányzata. Fejlemények Fotó: Jánossy Alíz
Jogi képviselőt fogad Gyergyószentmiklós önkormányzata. Fejlemények Fotó: Jánossy Alíz

[dropcap]G[/dropcap]yergyószentmiklós önkormányzata jogi képviselőjének is meg kell jelennie abban a perben, amelyet Mezei János tisztsége gyakorlásától eltiltott polgármester ellen kezdeményezett az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a Hargita Megyei Törvényszéken.

Ügyvédre lesz szükség
Mint ismeretes, Mezei János ellen január óta folytat kivizsgálást a DNA, vádat ellene azonban csak június elején emeltek; a vád hivatali visszaélés, zsarolás és sikkasztásra való felbujtás. Az önkormányzat által kapott törvényszéki idézésben annyit közöltek a perbe hívott féllel, hogy a hivatali visszaélésről szóló vádpontban érintettek.
– Mivel a polgármesteri hivataltól minden jogi végzettséggel rendelkező munkatársat valamilyen szinten tanúként már megidéztek a perben, gyakorlatilag nincs, akit megbízni a jogi képviselettel – indokolta Nagy Zoltán alpolgármester előterjesztésében a határozattervezetet, amely arról szól, hogy fogadjanak ügyvédet a perben való képviseletre. Elmondta, előreláthatólag a per elhúzódik, emiatt jó, ha szakképzett személy képviseli a tárgyalásokon az önkormányzat érdekeit. Mivel a tanácsosok közül többen is értetlenkedve álltak a tény előtt, hogy őket is megidézték a Mezei elleni perben, Nagy István jegyző egy hasonlattal élve tisztázta a helyzetet.
– Ez olyan, mint amikor egy felnőtt felügyeletére bíznak egy gyermeket, aki ez alatt valakinek valamilyen kárt okoz. Nos, ezt a kárt annak a személynek kell megtérítenie, aki vigyázott a gyermekre – érvelt. Kifejtette, noha sehol nem talált semmilyen jogi előírást arra nézve, hogy tanúként tanulmányozhatja-e Mezei periratát, gyanítja, hogy az önkormányzatot azért hívták perbe, mert a tisztségéből felfüggesztett polgármester a vád szerint az önkormányzat „megbízottjaként” okozott kárt a Monturist cégnek azzal, hogy eladott egy 400 négyzetméternyi földterületet. A tanácsosok egyhangúlag elfogadták az ügyvéd megbízásáról szóló határozattervezetet.

Tárgyalást kezdeményeznek az E-Starral
Levették napirendről azt a határozattervezetet, amely a távhőszolgáltatás árának növeléséről szól. Mint ismeretes, a júliusi tanácsülésen nem fogadta el a tanács azt a határozatot, amelyben az E-Star távhőszolgáltató mintegy 7,5 százalékos áremelést irányzott elő. A szolgáltató már akkor szerződésbontással fenyegetőzött és vaskos kártérítésről beszélt. A tanácsosok úgy döntöttek, hogy mielőtt szavaznának ebben az ügyben, megpróbálnak még egyszer tárgyalni a szolgáltatóval, megvitatni az árképző paramétereket, ugyanis a városatyák irreálisan magasnak találják az E-Star által javasolt árat. A találkozó időpontjaként szeptember 2-át jelölték meg, ugyanis tudomásuk szerint augusztus 26-án lesz az E-Star közgyűlése, amin ha nem lesz meg a döntéshozatalhoz szükséges létszám, akkor azt szeptember 4-re halasztják. Ekkor viszont már konkrétan a szerződésbontásról tárgyalnának Gyergyószentmiklós önkormányzatával – a tanácsosok még ezelőtt szeretnének egyezségre jutni a szolgáltatóval.

Jánossy Alíz

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb