Pénztelenségre panaszkodnak a juhosok

54

Minden élősúlyban eladott bárányon kilónként 3-4 lejt veszítenek idén a juhosgazdák, de a lakosság pénztelensége miatt a húsvéti bárányokra még a 20-30 százalékos árcsökkentés ellenére sincs kereslet. Költségmegtérülésről az országos juhosföderáció elnöke szerint a gazdák csak 12-14 árak mellett beszélhetnek, de jelen gazdasági körülmények között mindez „szóba sem jöhet”.

Húsvétra levágott bárányok a piacon. Olcsóbban adják, mégsem elég kelendőek Fotó: László Róbert
Húsvétra levágott bárányok a piacon. Olcsóbban adják, mégsem elég kelendőek Fotó: László Róbert

Nincs pénze a vásárlóknak, ezért tavalyhoz képest átlagosan 20-30 százalékkal olcsóbban kénytelenek árusítania hétvégi ortodox húsvéti ünnepekre tartogatott bárányaikat a romániai juhos-gazdák. Azaz mélyen az előzetesen számított árak alatt – foglalta össze a juhtartók szempontjából a lényeget Nicolae Cioranu, a Romániai Juhtenyésztők Országos Szövetségének (ROMOVIS) elnöke.
Az érdekképviselet vezetője úgy látja, a bárányok iránt belföldön idén sem a nyugati keresztény, sem a mostani ortodox húsvét alkalmával nincs számottevő kereslet. Az utóbbi években húsvét környékén eladott 2,5 millió egyedet az idei bárányértékesítési mutató meg se fogja közelíteni – jósolja Cioranu.
A gazdáknak e piaci patthelyzetből némi menekülő útvonalat csupán a Jordániának eladott exportkontingens kínált: a közel-keleti országba a közvetítőkön keresztül idén tavasszal közel 400 ezer egyedet értékesíthettek a hazai juhosok, élősúlyban 8,5–9,5 lejes kilónkénti közötti áron – számolt be tegnap az Agerpres hírügynökségnek a ROMOVIS vezetője. Hozzátette, Jordánián kívül kisebb mennyiséget sikerült még Görögországba is értékesíteni, ám két fontos térségi piacon – Bulgáriában, illetve Törökországban – a román gazdák szempontjából gyakorlatilag semmi nem történik.
Ami a hazai árakat illeti, a bárányokat a gazdák pillanatnyilag kilónként 9 és 11 lej közötti élősúlyárban értékesítik – ám ez sem a nagyobb mennyiség, hanem példányonkénti eladásra érvényes –, míg a levágottakért tegnap a bukaresti piacokon kilónként 21–25 lejt kértek. Cioranu, kifejtette, a juhtenyésztők költségeinek figyelembevételével a bárányok élősúlyban történő értékesítése csak 12–14 lej közötti ársávban lenne egyáltalán kifizetődő, ám a kívánt árak elérése a jelenlegi piaci körülmények között – mint Cioranu fogalmazott – „szóba sem jöhet”.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.