Pénzről és Nyirőről vitatkoztak

Nagycsütörtöki tanácsülés Székelyudvarhelyen

199

Újabb maratoni ülésen van túl az önkormányzat, a város idei költségvetését bő másfél órás vita után sikerült elfogadni, bár az RMDSZ-frakció nem szavazta meg a tervezetet. Végre indulhatnak a közbeszerzési eljárások, a civil szervezetek számára is egy héten belül kiírják a támogatási programot.

Kész a költségvetés. Jövő héten írják ki a pályázatokat Fotó: Lőrincz Csaba / Városháza

Nagycsütörtök lévén, Sinka Arnold tanácsos Dsida Jenő ismert versével érkezett az ülésre, majd emlékeztette kollégáit a párizsi Notre-Dame-katedrális tragédiájára, és indítványozta, hogy Székelyudvarhely önkormányzata is járuljon hozzá a kereszténység szimbolikus értékűnek tarott épülete felújításához.

Későn jött javaslatok
Bár április 5-én minden önkormányzati képviselőnek elküldték a város idei büdzséjének tervezetét, közben a hivatal honlapjára interaktív formában is felkerült, sőt a tegnap 9:00 órakor kezdődő ülés elején az is elhangzott, hogy a szakbizottságokban megfogalmazott javaslatok egy részét már be is építették a megfelelő helyre, mégis hosszas vita alakult ki a frakciók között.
Az RMDSZ-esek nevében Der­zsi László frakcióvezető főleg azt kifogásolta, hogy a városvezetés folyamatosan, évről évre görget egy kilenc-tíz millió lejes összeget, amelyet egyszerűen képtelen elkölteni. Elmondták neki, hogy ez egy országos probléma, mert későn születik meg a központi büdzsé, gyakorlatilag 8 hónap alatt kell elkölteni egy teljes évre előirányzott összeget. Másrészt ez a „maradványérték” nem a tavaly és nem is a tavalyelőtt keletkezett. A szövetségieknek a beruházások prioritási listája sem tetszett, majd Derzsi jó néhány módosító javaslatot fogalmazott meg, például azt, hogy a költségvetésbe kerüljön be egy városi uszoda megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése, szánjanak pénzt az egyablakos ügyintézés bevezetésére a városházán, kapjanak több pénzt az ún. dologi kiadásokra az iskolák, a könyvtár és a művelődési ház. Venczel Attila jegyző kiemelte, hogy bár volt idő, mégis a büdzsé elfogadására összehívott ülésen teszi meg javaslatait az RMDSZ. Ha ezekkel érdemben akarnak foglalkozni, akkor további napokat csúszik a költségvetés elfogadása. A testület elutasította a javaslatokat, és végül 10:39-kor elkezdődött a tervezet fejezetenkénti megszavazása.

Lesz-e a falon Nyirő József-tábla? Az önkormányzat ragaszkodik a névadáshoz

Jó hír az állatbarátoknak
Az RMDSZ-frakció tartózkodott, de az MPP-EMNP koalíció szavazatai elegendők voltak Székelyudvarhely 2019-es költségvetésének elfogadására. A múlt héten lapunk már ismertette a büdzsé főbb sarokszámait: a város 80 113 000 lejből gazdálkodik idén (ez az összeg 959 000 lejjel nagyobb, mint amit korábbi cikkünkben közöltünk, a különbség egy azóta aláírt uniós pályázatból fakad), beruházásra 13 484 000 lejt különítettek el. A listán szerepel többek között a kutyamenhely átadása, a nagypiac rendezése, iskolai fogorvosi rendelő elindítása, a Szentimre utca alsó szakaszának rehabilitálása, megvalósíthatósági tanulmányok készítése a városi stadion teljes körű felújítására, az Orbán Ba­lázs–Wesselényi Miklós–Nicolae Băl­cescu utcák kereszteződésének rendezésére, illetve a Szejkefürdőn megvalósítandó gyógy- és wellnessközpont létrehozására.
Indulhat az élet a Szejkén
Tegnap végre elfogadták a Szej­kefürdő városrendezési tervét is, így – mint Mike Levente MPP-s tanácsos fogalmazott – mostantól kezdődhet a reális fejlesztés a térségben. Több adminisztratív tétel között szerepelt a hivatal protokoll-költségeinek megállapításáról szóló tervezet is. Ennek kapcsán tudtunk meg egy érdekességet, hogy Székelyudvarhelyen az előző városvezetés idején, éveken át 400 000–450 000 lej közötti összeget költöttek el ilyen célra, 2012-ben
például pontosan 432 000 lejt. Ehhez képest a tavaly csak 80 000 lej ment el protokollra, az idei összeg is ehhez hasonló lesz.

Ha kell, perre viszik Nyirőt
A könyvtár Nyirő Józsefről való elnevezése ismét lehetőséget adott a vitára. A jegyző kifejezett kérésére, egyfajta válaszként a prefektus újragondolást kérő hivatalos levelére, egy olyan határozattervezet is napirendre került, amely a könyvtár átnevezéséről szóló határozat visszavonásáról szólt. Bár a jegyző szerint is jogilag érvényes a döntés, azért jó lenne figyelembe venni az olyan nemzetközi hírnevű társaságok véleményezését Nyirőről, mint az Elie Wiesel Intézet. Mint sokak által ismert, a székely apostolként is emlegetett írónak igen vitatott közéleti pályafutása is volt, 1944–45-ben magyar országgyűlési képviselőként tevékenykedett, újságíróként pedig antiszemita, fasiszta kijelentéseket tulajdonítanak neki. Egyetlen képviselő volt a testületben, aki egyetértett az átnevezés visszavonásával, Ványolós István RMDSZ-es városatya kijelentette: semmiképp sem tud erkölcsileg azonosulni az üggyel és nem tud példaképként tekinteni arra a személyre, amelyről a tékát elnevezte a város. Kollégái egytől egyig azt mondták, hogy korábbi szavazatukat nem vonják vissza, ha a prefektusnak nem tetszik a névadás, döntsön az igazságszolgáltatás.

Jön a támogatási program
Kis zenés intermezzo után folytatódott a tanácsülés, egyfajta villámcsődületként a Baczka­madarasi Kis Gergely Református Kollégium énekkara ünnepi ráhangolóként adott elő néhány dalt. Utána rögtön kiderült, hogy újabb utcákban fogja kicserélni a vezetékeket – saját költségén! – a gázvállalat, és az is, hogy idén több mint másfél millió lejjel támogatja a város a civil szervezeteket. A pályázati programot április 26-án írják ki, a leadási határidő május 17-e lesz, és rövidített eljárásban zajlik a pályázás, hogy június elején már a szerződéseket is meg tudják kötni a nyertesekkel. A történelmi egyházak számára például 190 000 lejt különítettek el, kultúrára 250 000 lejt, környezetvédelemre pedig 180 000 lejt. A versenysportra idén 890 000 lej jut.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek