Pénzidomár hetedszer

Gazdasági ismeretek középiskolásoknak

123

Hetedik alkalommal szervezi meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara, az OTP Bank Románia a Pénzidomár nevet viselő, középiskolás diákoknak szánt pénzügyi-gazdasági vetélkedőt. A Magyarország Csík­szeredai Főkonzulátusának közreműködésével megvalósuló eseménysor előkészületeiről sajtótájékoztatón számoltak be tegnap a szervezők.

Az együttműködés újabb fejezete. Jövő héten zárul a jelentkezés Fotó: Sarány István

Hetedik kiírásához érkezik idén a Pénzidomár vetélkedő. A szervezők szándéka szerint a középiskolá­sok számára kiírt vetélkedő célja a diákok pénzügyi és gazdasági ismereteinek bővítése. Tegnap sajtótájékoztatón ismertették a szervezők az idei versennyel kapcsolatos tudnivalókat.
– Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa már a kezdetek óta partner a verseny megszervezésében, mert fontosnak tartja a fiatalok gazdasági ismereteinek gyarapodását – jelentette ki Tóth László főkonzul.
A diplomata emlékeztetett rá, hogy 2010 után megváltozott Magyarország nemzetpolitikája, átfogó céllá vált a külhoni magyar közösségek számbeli, szellemi, gazdasági és jogi gyarapodása. Kiemelt szerepet kap a gazdasági gyarapodás, ennek megvalósítása céljából hozta létre a magyar kormányzat a külhoni gazdaságfejlesztési programot.
A főkonzul felhívta a figyelmet, hogy ehhez fogadókészség is kell, s azt is megjegyezte, hogy nehéz lépést tartani a technológiai fejlődéssel, így ebben is a külhoniak segítségére van Magyarország. Mint mondta, a Pénzidomár vetélkedő is ezt a célt szolgálja.
Tóth László kiemelte, fontosnak tartja, hogy a vetélkedő a Sapientia – EMTE szervezésében valósul meg, ugyanis a magyar kormány kiemelt partnere az általa finanszírozott egyetem.
Gergely László, az OTP Bank Románia képviseletében elmondta, hogy a verseny hozzájárul a középiskolás diákok gazdasági ismereteinek gyarapodásához, megjegyezve, hogy az esettanulmány-verseny lehetőséget ad arra, hogy az elméletben tanultakat a gyakorlatban is kipróbálhassák.
A Gyermelyi tészták forgalmazója képviseletében András Éva arról számolt be, hogy cégük 4-5 éve támogatja a versenyt, mert fontosnak tartják, hogy hidat építsenek az oktatási intézmények és a lendületesen terjeszkedő cég között.
– Szeretnénk, hogy a középiskolások megismerjék az egyetemet, ugyanakkor emelkedjen a diákok gazdasági tudása – fogalmazta meg a vetélkedő célját Tánczos Levente-József egyetemi oktató.
Az Üzleti Tudományok Tanszék tanársegédje felhívta a figyelmet az esettanulmány módszer hatékonyságára, s azt is elmondta, hogy évente 100-150 középiskolás jelentkezik a vetélkedőre, négyfős csapatokat alkotva birkóznak meg a két versenyforduló feladataival.
– A hat év tapasztalata azt mutatja, hogy jó megoldásokkal jelentkeznek a diákok – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy noha zömében székelyföldi fiatalok jelentkeznek, egész Erdély területéről érkeznek versenyzők.
A döntőbe jutott középiskolások felvételi nélkül beiratkozhatnak a Sapientia egyetemre, a nyertesek pedig komoly pénzdíjban részesülnek.
A versenyfelhívás szerint az október 16-án elindított, magyar nyelven zajló Pénzidomár pénzügyi és gazdasági vetélkedőre négyfős középiskolás csapatok jelentkezését várják a szervezők. Egy iskolából tetszés szerinti számú csapat indulhat, és a csapatokon belül is lehetnek különböző évfolyamokhoz tartozó diákok.
Jelentkezni az első forduló feladatainak megoldásával november 6., du. 14 óráig lehet. Ha kérdések merülnek fel, a penzidomar@cs.sapientia.ro címre küldött levélben tehetik fel az érdeklődők. A feladatok a penzidomar.ro honlapon érhetők el.
Az első forduló feladatainak kiértékelését követően a szervezők értesítik a legjobb csapatokat, amelyek tagjai részt vehetnek a második fordulón, a döntő majd a legjobb négy csapat részvételével zajlik.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek