Pénz a helyi költségvetésre

Adóvisszaosztásról döntött a megye

192

Hargita Megye Tanácsa pénteki, csíkszeredai tanácsülésén jóváhagyta a helyi önkormányzatok működésére szánt – a központi költségvetés adóbevételeiből visszaosztott – kormányzati támogatást. Arról is döntöttek, hogy a megyei gyermekvédelmi igazgatóság pályázati forrásokból védett otthont hozzon létre a családon belüli erőszaknak áldozatul esett gyerekek számára.

Soron kívüli tanácsülés. Kényes témák is napirenden Fotó: László F. Csaba

A személyi jövedelemadó és az áruforgalmi adó 17,5 százalékát osztotta vissza a helyi önkormányzatoknak a kormány, de a megyei önkormányzat hatásköre volt azt jóváhagyni. Noha az adókból származó jövedelmek visszaosztása elengedhetetlen a kisebb települések működéséhez, a megyei önkormányzatnak nem volt arra lehetősége, hogy érdemben beleszóljon, melyik település mennyi pénzt kapjon, a kormány döntésére változatlan formában kellett rábólintson a megyét vezető testület.
Ezt Borboly Csaba megyeitanács-elnök közölte a tanácsosokkal, akik bár nem feltétlenül voltak elégedettek a kormány tervezetével, jobb híján – húszperces „fejcsóválás” után – jóváhagyták azt. Többen kifogásoltak ugyanis, hogy igaz ugyan, hogy a kormány egységes – azaz a lakosság számához és az egyes önkormányzatok bevételeihez igazított – képlet alapján számolta ki, hogy kinek mennyi jár, de az önkormányzati bevételeket feltüntető alapadatok nem feleltek meg a valóságnak. A megyei tanács ugyanakkor kényszerhelyzetben is volt, mert péntek volt az utolsó nap, amikor még jóváhagyatták a javaslatot, ezért is volt szükség a rendkívüli tanácsülésre.
Egyúttal arról is döntött a megyei önkormányzat, hogy elterelik az Ülke irányába haladó buszjárat útvonalát amiatt, hogy beszakadt a 34-es sorszámú községi út.
Ezenkívül módosították az önkormányzat ideiglenes beruházási listáját, erre azért is szükség volt, hogy a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság uniós forrásokból pályázhasson a családon belüli erőszaknak áldozatul esett gyerekeket befogadó otthon létrehozására. Elekes Zoltán, a gyermekvédelmi igazgatóság vezetője elmondta: egyre gyakrabban fordul elő Hargita megyében is, hogy gyerekeket bántalmaznak családon belül, ezért sajnos indokolt a beruházás.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek