Péntektől ismét igényelhető a területalapú támogatás

Indul a 2019-es kampány

200

Március elsejétől, azaz holnaptól újra benyújthatják az egységes területalapú és állattenyésztési támogatási kérelmeiket a gazdák. Hosszabbítás nem lesz: a 2019-es igényléseket legkésőbb május 15-ig fogadják a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség megyei központjaiban és területi irodáiban.

Pityókát kapáló gazdák. Elsőkként a 10 hektárnál kisebb területet művelőket várja támogatási kérelmeikkel az APIA Fotó: Domján Levente

Holnaptól, azaz március 1-től nyújthatják be a 2019-es esztendőre szóló, különböző jogcímű területalapú és állattenyésztési támogatási kérelmeiket a Hargita megyei gazdák – hívja fel a támogatásra jogosult gazdálkodók figyelmét Haschi András, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Hargita megyei igazgatója.

Szoros a határidő
Tavaly a megyéből 26 ezer gazda élt a lehetőséggel. Haschi állítja, ahhoz, hogy a különböző jogcímekből összeadódó föld- és állattenyésztési támogatásokat idén is ugyanennyien megkapják, az érintett feleknek – az ügynökség munkatársainak, a kérelmek kitöltésében segítséget nyújtó önkormányzatoknak és a kapott előjegyzési időpontokat tiszteletben tartó gazdáknak – már a támogatásigénylési kampány indulásának első percétől komolyan kell venniük a munkát.
– Tavalyhoz képest nincsenek nagy változások, a szabályok ugyanazok maradtak. Immár a hétéves uniós tervezési ciklusnak a második felében vagyunk, letisztultak, egyértelművé váltak a támogatási feltételek. A határidők szorosak: a támogatási kérelmeket március 1. és május 15. között lehet benyújtani. Hosszabbítás idén sem lesz, erre ne is számítson senki. Május 15-én éjfélkor a kapu be lesz zárva – szögezte le az intézmény Hargita megyei vezetője. Haschi szerint pontosan a feszített ütemterv miatt aggályos, hogy a támogatásigénylési kampány első napja ezúttal a hét utolsó munkanapjára esik: a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ilyenkor a vártnál kevesebb, aznapra programált gazdaügyfél keresi fel az ügynökséget.

Érdemes időben frissíteni a mezőgazdasági regisztert
Az APIA Hargita megyei igazgatója nyomatékosan kéri a támogatásra számot tartó gazdálkodókat, hogy a helyi önkormányzatoktól és az APIA területi irodáitól kapott értesítőkben szereplő időpontokat késedelem nélkül tartsák be. Arról, hogy kit mikor hova és milyen dokumentumokkal várnak, nemcsak levélben, hanem telefonon is értesíthetik – tette hozzá. A támogatásigénylési dokumentáció összeállításában, a támogatási kérelmek kitöltésében a helyi polgármesteri hivatalok munkatársai idén is segítséget nyújtanak a gazdáknak. Ahhoz, hogy a munka gördülékenyen haladjon, fontos, hogy a mezőgazdasági regiszterben szereplő adataikat – amennyiben időközben a művelt területek nagysága vagy rendeltetése terén változás állt be – a gazdák időben frissítsék.
– Hargita megyében egyetlen önkormányzat sincs, aki ne segítené a gazdákat a kérések kitöltésében. Ezúttal is köszönöm nekik a segítséget és jó együttműködést. Az APIA területi irodáihoz eleinte azokat a gazdákat várjuk, akiknek nincsenek állataik, illetve 10 hektárnál kisebb földterületet művelnek. Az 50 hektárnál nagyobb területtel rendelkezők Csíkszeredában, az APIA megyei központjában nyújthatják be kérelmeiket. Az állattartókat – akárcsak tavaly – ezúttal is kicsit későbbre várjuk, de természetesen az időpontról előzetesen őket is értesítjük – fogalmazott Haschi András.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek