Pénteken kezdődik a Gyümölcsfesztivál

53

Hetedik éve csalogatja be a vidéki településeket a városba a Civitas Alapítvány. Egyre több falusi közösség készül már hetekkel azelőtt, hogy megmutathassa az érdeklődőknek: a székely gyümölcsből készült finomságok tárháza igencsak változatos. A több mint fél évtizedes rendezvénynek köszönhetően is egyre nagyobb a becsülete a helyi terméknek és a helyi értéknek.

Szeptember 18–20. között, három napon át reggel 10 órától kora estig várják az érdeklődőket a gyümölcsfesztiválra, a Városi Park szomszédságában található minifocipályára. A rendezvény hivatalos megnyitója pénteken 16.00 órától lesz – tájékoztattak a szervezők tegnap délelőtt a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért székhelyén.
– Egyre inkább kiteljesedik a Székelygyümölcs mozgalom, az összefogás a közösségek között, hogy megmutathassák terményeiket, termékeiket, és ezáltal hitet is kaphassanak ahhoz, hogy érdemes ezzel foglalkozni – foglalta össze a hetedik alkalommal jelentkező fesztivál filozófiáját Orbán Árpád, a civilszervezet vezetője.
Összesen tizenkilenc település gazdasszonyai, gazdái teszik változatossá a háromnapos eseményt, újonnan csatlakozott Fenyőkút, Kányád és Máréfalva közössége. Miközben a standoknál az udvarhelyszéki asszonyok által készített gyümölcsös finomságokat lehet kóstolgatni, a színpadon kulturális programok zajlanak – ismertették a szervezők a programot. A környékbeli hagyományőrzők, kicsik és nagyok falujuk legendáit, meséit hozzák be a városba, Firtosmartonostól Rugonfalváig, Hodgyától Oroszhegyig számos településről érkeznek a fellépők. Szombaton délben kezdődik a Nagy Közös Lekvárfőzés: a 19 kiállító közösség képviselői és az Erdélyi Konyha csapata egy nagy üstben katyót készít. Versenyek is tarkítják a programot, Udvarhelyszék legízletesebb palacsintáját, a közösségek legfinomabb gyümölcslevesét fogják díjazni, a zsűrizés az Erdélyi Konyha feladata lesz. Kiválasztják a legszebb standot is, hiszen évről évre az a tapasztalat, hogy az egyedi díszítésre egyre inkább figyelnek a kiállítók. Gyümölcstermesztési tanácsok hangzanak el Pápay Botond kertészmérnök tolmácsolásában, majd 19.00 órakor kezdődik az Udvarhelyszéki Szüreti Bál. A házigazda szerepét a bethlenfalvi közösség vállalta magára, a hangulat megteremtésében pedig a zalaegerszegi Harangláb Népzenei Együttesnek lesz szerepe.
Vasárnap délelőtt A gyümölcsöző magyar–székely kapcsolatokért címmel tartják meg a civilszervezetek találkozóját. A fesztivál ideje alatt végig nyitva áll a kisebbek előtt a Gyümölcsfurfang Játszóház, ahol számos kézműves-tevékenységen vehetnek részt a gyerekek, szörpfelismerő vetélkedőt is szerveznek nekik. Állandó programként jelentkezik a pénzmentes piac, azaz a Cserebere placc, ahol gyümölcsös termékek cserélhetnek gazdát, például egy könyvért akár egy üveg finom lekvárt is haza lehet vinni.
A VII. Gyümölcsfesztivál néhány újdonságot is tartogat, ezek egyike a nyitónapon, pénteken zajló szociális vállalkozásokat bemutató szakmai nap és vásár, amely a Hagyományokon Alapuló Vidéki Szociális Vállalkozások Hálózata (RESoRT) projekt keretén belül valósul meg. Ennek hátteréről Kolumbán Gábor, a Civitas Alapítvány elnöke és Bákai Magdolna projektfelelős beszélt. Kiderült, hogy elindult a szociális gazdaság kiépítése az országban, ezért a pénteki program része egy műhelymunka is, ahol a szociális vállalkozásokat érintő törvény elemzése is terítékre kerül. A Művelődési Házban zajló esemény bemutatkozási lehetőséget biztosít nemcsak a helyi, de az ország különböző pontjairól érkező vállalkozások számára is.
A rendezvényen megtalálható lesz a fesztivál hivatalos újságja, a Székelygyümölcs, amely egy igazi ínyencséget is tartogat: hírt ad arról, hogy a lókodi tájházban hamarosan megnyílik a Lekvárium, a lekvármúzeum. A lapban a Civitas Alapítvány értékmentő programjairól is lehet olvasni, a fesztivál programja is böngészhető. A szervezőktől megtudtuk azt is, hogy legalább 30 önkéntes segítette az előkészítő munkát, ők ott lesznek végig a fesztiválon is. Többségük középiskolás és egyetemista, de idősebbek is bekapcsolódtak. A háromnapos gyümölcsünnep hangulatfelelősei Szabó Attila és Szűcs-Olcsváry Gellért lesznek.
Egyébként Kolumbán Gábor elnök szerint az egész rendezvény a bőség örömünnepe, ahogy mondta: a Gyümölcsfesztivál az, amit ízlelni kell.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.