szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Pénteken indul a visszaszámlálás

Az egész katolikus világ számára kiemelkedő esemény, Magyarországnak pedig különleges lehetőség, hogy jövő szeptemberben – 1938 után másodszorra – Budapest rendezheti a Krisztussal való találkozás világméretű ünnepét, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, vagyis a NEK-et. 2020. szeptember 13–20. között minden földrészről érkeznek majd zarándokok a magyar fővárosba, hogy részt vegyenek a nagyszabású rendezvénysorozaton, pillanatokon belül tehát pontosan egy év lesz hátra a NEK kezdetéig. Az eseményt a szervező Esztergom-Budapesti Főegyházmegye a visszaszámlálás nyilvános megkezdésével ünnepli a Szent István-bazilika előtti téren.

Pál Vilmos Barna

A 2019. szeptember 13-án, pénteken 15.30-kor kezdődő rendezvényen beszédet mond Michael August Blume apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a kongresszus elnöke, valamint Mohos Gábor püspök, a NEK Titkárság vezetője. Erdő Péter bíboros harangszó kíséretében indítja majd a visszaszámlálást pontban 16 órakor, ezt követően a sajtó képviselői sajtótájékoztatón értesülhetnek a NEK 2020-as programjairól, amelyekre aznaptól lehet regisztrálni. Az eseményen százfős kórus és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes is fellép.

Egy nappal a visszaszámlálást elindító mozzanat és egy évvel a világraszóló ünnep megkezdése előtt Pál Vilmos Barna alcsík-kászoni főesperest, csíkszentgyörgyi plébánost kérdeztük, mit gondol erről a nagy lehetőségről és híveivel együtt hogyan készül rá.

– Az ötvenkettedik világkongresszusra készülünk. Ötvenkét hét van egy évben. Jelképben gondolkodva: az egész évet átjárja az Oltáriszentségben köztünk lévő Jézus jelenléte. A teljes életünket átjárja az Eucharisztia. Benne élünk, mozgunk és vagyunk, ahogy az apostol írja levelében. Nekem mindig a teljesség érzését adja, amikor a templomban csendes percekben leborulhatok Előtte és átadhatom magam Neki. Csodálatos maga a mottó is, amely tényleg megérintett és valahogy kifejezi számomra, hogy mit is jelent az Eucharisztiában jelen lévő Jézus nekem: „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7). Tényleg így érzem. Én első perctől, ahogy hírt szereztem az eseményről, örültem annak, hogy nyolcvan év után újra, a százharmincnyolc éves múltra visszatekintő NEK ideje alatt immár másodszor is megtisztelték azzal Magyarországot, Anyaországunkat, hogy ilyen nagy horderejű, nemzetközi vallásos rendezvénynek adhat otthont. Ez egyrészt megtiszteltetés, másrészt lehetőség, harmadrészt kötelesség. Megtiszteltetés abban az értelemben, hogy méltónak találták a magyar népet, a Boldogságos Szűz Mária virágoskertjét, hogy a köztünk és értünk az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztust felmutassa a világnak. Lehetőséget kaptunk, hogy újrarendezzük széthullóban lévő életünket, felrázódjunk közömbösségünkből, szorosabbra fűzzük kapcsolatunkat Jézussal, hogy újra életünk középpontjába állítsuk Jézust. A megtiszteltetéssel és lehetőséggel együtt kötelességet is kaptunk, hogy kereszténységünkért mindig kiálljunk, Jézus iránti ragaszkodásunkat megmutassuk és példát adjunk a világnak hitünk megélésével. Don Bosco gondolata szerint:„Feladatunk úgy élni, hogy mások általunk szeressék meg az Istent!” Ez a papi jelmondatom. Az Eucharisztikus Kongresszus felhívás erre az „életstílusra” – magyarázta a főesperes-plébános.

Pál Vilmos Barna elmondta: az előkészület éveiben igyekeznek bekapcsolódni„házilag” is ebbe a folyamatba. Havonként szentségimádási esteket tartanak plébániatemplomukban. Ő maga folyamatosan nyomon követi a történéseket, többek között a rendszeresen érkező NEK-hírlevelekből. Abból ötleteket merítve igyekszik az egyházközség eucharisztikus közösség lenni. „Próbálom megértetni a hívekkel, hogy a vallás nem magánügy, hanem nagyon is közügy” – tette hozzá a csíkszentgyörgyi plébános. Elmondta azt is: három eseményen szeretne részt venni: 2020. szeptember 13-án a nyitószentmisén és a közös elsőáldozáson, szeptember 19-én a Kossuth téri szentmisén és az azt követő eucharisztikus gyertyás körmeneten, valamint a Statio Orbis ünnepi zárószentmisén szeptember 20-án a Hősök terén.

 Tíz alapvető ismeret az Eucharisztikus Kongresszusról

  1. Hívják Eucharisztikus Világkongresszusnak és Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak is.
  2. Százharmincnyolc éve ünnepeljük: az elsőt 1881-ben tartották az észak-franciaországi Lille-ben; a mozgalom Franciaországból indult egész világot bejáró útjára.
  3. Az utóbbi időben négyévenként, más-más kontinensen rendezik meg. Az egyes kongresszusok végén jelentik be a következő esemény helyét és idejét.
  4. Világméretű rendezvény, előadásokat, szentmiséket, szentségimádásokat, körmenetet és számos más lelki és kulturális programot magában foglaló, egyhetes ünnepségsorozat, melynek célja az Oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítése, a Krisztus által az utolsó vacsorán meghirdetett áldozatbemutatás érthetőbbé tétele.
  5. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottsága koordinálja, melynek 2007 óta Piero Marini érsek az elnöke.
  6. 1938-ban a 34. Eucharisztikus Világkongresszust Budapesten tartották, ötszázezer résztvevővel, közülük ötvenezren külföldről érkeztek.
  7. Az 1938-as budapesti kongresszus himnuszaként született meg a Győzelemről énekeljen című énekünk. Dallamát Koudela Géza, szövegét Bangha Béla írta. Népénekké vált, a Szent vagy, Uram! katolikus énekeskönyv 280/B. számú éneke.
  8. Québec (Kanada), Dublin (Írország) és Cebu (Fülöp-szigetek) után 2020-ban – szeptember 13–20. között – ismét a magyar főváros ad otthont az immár 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a kongresszus elnöke szerint ennek óriási a jelentősége a magyar katolikus egyház számára, hiszen „bemutatkozás a világ előtt, és nemcsak a világegyház, hanem a civil világ előtt is”.
  9. A 2020-as budapesti kongresszus mottója: „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7).
  10. Az előkészület négyéves: a bejelentés pillanatától a Kongresszus megkezdéséig tart. A budapesti Kongresszus előkészítésének folyamata 2016 májusában Piero Marini érsek négynapos látogatásával kezdődött. Azóta a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága és az ahhoz tartozó nyolc – teológia, liturgia, művészet, gazdaság, média, programszervezés területeiért felelős – albizottság kijelöli a tartalmi irányvonalat, kidolgozza az arculati elemeket, koordinálja a különböző pályázatokat és a felkészülést segítő összejöveteleket szervez. A NEK vezetője Mohos Gábor püspök atya.

Ima a2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sikeréért

„Mennyei Atyánk, minden élet forrása! Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk lévő Krisztust felismerjük és egyre jobban szeressük! Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk. Adj bátorságot, hogy az Ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez! Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.”

 További információ az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról:

www.iec2020.hu

facebook.com/nek2020

instagram.com/nek2020budapest

Varga Gabriella

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb