2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Péntek délig regisztrálhatnak a gazdák

Legkésőbb péntek délig fogadják az eladó állattal rendelkező gazdák jelentkezését a szépvízi állatvásár szervezői. A szombati rendezvény részleteit, programajánlóját tegnap sajtótájékoztatón ismertették.

Nézelődők a tavalyi vásáron. Szombaton ismét a várják az érdeklődőket Fotó: Domján Levente
Nézelődők a tavalyi vásáron. Szombaton ismét a várják az érdeklődőket Fotó: Domján Levente

Harmadik állomásához érkezik hétvégén a Hargita megyében régiónként szervezett őszi állatvásárok sora: Dánfalva és Kápolnásfalu után a házigazda ezúttal Szépvíz lesz. A szombati állatvásár előkészítésének részleteiről, illetve az eladó jószággal rendelkező gazdákat érintő tudnivalókról tegnap a szépvízi polgármesteri hivatalban számolt be Ferencz Tibor, a vendéglátó község vezetője, Szécsi Attila, a vásár védnökének felkért Tánczos Barna szenátor kabinetvezetője, valamint Márton Zoltán, a rendezvény főszervezője. Utóbbi megjegyezte, a szervezőcsapat első perctől gazdanap és vásár kettősében gondolkozott, ám – a kéknyelv-járvány nyomán elrendelt állategészségügyi óvintézkedések miatt – a rendezvények vásárrésze tavaly ősszel elmaradt.
– A fő célunk viszont továbbra is az, hogy hagyományos állatvásárrá alakítsuk ezeket a rendezvényeket – hangsúlyozta Márton Zoltán. Elmondta, a szépvízi rendezvény egyfajta bővítéseként szervezik meg az első ízben Csíkszeredában tartott berbécsvásár második kiadását is, így a szombati vásárra a juhosgazdák mellett a jelentős tenyészállománnyal rendelkező felcsíki közbirtokosságok képviselőit is elvárják.

Felélesztik az állatvásárok hagyományát is
Ferencz Tibor, Szépvíz polgármestere – a település járásszékhelyi, vásárközpontos múltjából adódóan is – fontosnak tartja a régi szokások, rendezvények felélesztését. Hozzátette: ilyen szándékkal elevenítették fel és jelölik be évről évre piros betűvel a település rendezvénynaptárában a Szent László búcsú, a nádi káposztavágás, illetve a cibre-fürdői majális időpontját is. Leszögezte: a térség gazdálkodóit, állattartóit megszólító őszi állatvásár is ide tartozik, főként, hogy Szépvízen néhány évtizeddel ezelőtt még évente négy nagy állatvásárt tartottak.
– Márton Zoltán tavaly megkeresett, hogy az őszi állatvásárok sorában jó lenne, ha valamilyen formában Szépvíz is részt venne. Kaptam az alkalmon, mert éreztem, hogy ez az a pillanat, amikor a településen újraéleszthetjük az állatvásárok hagyományát is. Tavaly az én, de a gazdák véleménye szerint is jóformára sikeredett a vásár. Ezt szeretnénk idén megismételni – fogalmazott Ferencz Tibor. Az elöljáró kérdésünkre elmondta, a községbeli gazdák állatállománya az utóbbi esztendőkben mind a juhok, mind a szarvasmarhák terén érezhetően bővült, ám a számadatok ismertetésére nem tért ki. Ferencz Tibor úgy érzi, az állomány apasztására az idei nehéz – aszályos, kevesebb takarmányt, alacsony tej- és húsfelvásárlási árakat produkáló – esztendőben sincs okuk a helyi állattartóknak. Kihangsúlyozta, a „piaci időjárási viszontagságok és kilengések” kiküszöbölésére hozták létre és helyezték működésbe idén áprilistól a szépvízi Csengő Tejszövetkezet tejfeldolgozó üzemét is, mely tisztességes – literenként 1,05–1,10 lejes – felvásárlási áraival nemcsak piacot, hanem védelmet is próbál biztosítani a szövetkezethez csatlakozott tejtermelőknek.

Tudás alapú mezőgazdaság
Szécsi Attila, Tánczos Barna szenátor képviseletében a vásár kapcsán nemcsak a piacteremtést, az állatok értékesítéséhez szükséges helyszíni feltételek megteremtését tartotta fontosnak, hanem azoknak az információknak a megosztását is, amelyek a gazdák továbblépését, farmfejlesztési törekvéseit és szakmai felkészültségét segítik. Úgy vélte, a vásár során tartandó szakmai előadásokból, fórumokból, pályázati ismertetőkből, mezőgazdaságieszköz- és gépbemutatókból is haszonra, a gazdálkodást könnyebbé, kifizetődőbbé tevő ismeretekre tehetnek szert az érdeklődők.
A szombati szépvízi állatvásárra eladó jószágaikkal regisztráló gazdák jelentkezését a szervezők csütörtök estig, legkésőbb péntek délig fogadják. Jelentkezni, előzetesen regisztrálni Márton Zoltánnál a 0743–198899-es telefonszámon lehet. Az eladásra szánt jószágokat – szarvasmarhákat, juhokat, lovakat, sertéseket – a vásár területére csak eredetigazolással, az állatorvos által kiállított állatútlevéllel, szállítási bizonylattal engedik be a szervezők.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb