Példás a gazdák türelme

Bognyeső és Gazdanap Gyergyócsomafalván

248

Új helyszínen, a helyi közbirtokosság által felajánlott területen tartották szombaton a községben már hagyományosnak számító gyergyócsomafalvi Bognyeső és Gazdanapot. A rendezvény ezúttal is lehetőséget biztosított a gazdáknak a találkozásra, emellett bemutatkozhattak a helyi termelők, a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat pedig számos programmal várták.

Állattartók ünnepe. Érték és hagyomány Fotó: Kertész László

Márton László Szilárd polgármester szerint a gazdák példát mutatnak a türelmükkel, mert a földek megművelése és az állattenyésztés is a türelemről tesz tanúbizonyságot – fejtette ki a községvezető a megnyitón.
– Remélem, hogy egyre több figyelem irányul a gazdákra – jelentette ki Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba. Hozzátette: az egészséges élelmiszerek Európa-szerte egyre nagyobb figyelmet kapnak, ez pedig jogszabályi alátámasztásokat és anyagi forrásokat von maga után. Borboly elmondása szerint egyre inkább visszatérünk a hagyományos termékekhez, és a gazdanapi rendezvényeknek is erről kell szólniuk. Mint mondta, mind a mezőgazdaságban, mind a vendéglátásban nagy lehetőség lakozik, Csomafalva pedig mindkét területen tud bizonyítani.
Barti Tihamér megyei alelnök elmondta: a csomafalviakat a kitartásuk segítette a mezőgazdaságban való helytállásukban. Bende Sándor parlamenti képviselő a hagyományaink megtartó erejéről, illetve erkölcsi értékeink fontosságáról beszélt köszöntőjében.
Újdonság volt idén, hogy a szokásos programpontok mellett jurtaépítés, illetve lovasíjász-bemutató is szerepelt a gazdanap felhozatalában. A legkisebbek mesenézéssel és bábszínházzal üthették el az időt, míg a gasztronómia kedvelői a már hagyományos főzőversenyen kapcsolódhattak ki.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek