Példamutató Vasszékelyek

Dísztanácsülést tartottak Székelyudvarhelyen

95

Az 1956-os forradalom kitörésének emléknapjára szervezett ünnepség záró momentumaként dísztanácsülésen adták át az idei Vasszékely-díjakat tegnap délelőtt. Öt olyan közösségi ember vette át az elismerést, aki itthon fejti ki példaértékű tevékenységét. Az eseményen a Budapesttel kötött testvérvárosi kapcsolat kétéves évfordulóját is megünnepelték.

Vasszékely-díjban részesült Székelyudvarhely kulturális nagykövete Fotó: Lőrincz Csaba

A dísztanácsülést megtisztelte jelenlétével Tarlós István, Budapest főpolgármestere is, aki ünnepi beszédében, a határon túl élőknek szóló üzenetként az identitás megőrzésének fontosságát emelte ki. Érintette a Székelyudvarhelynek ismét kirótt pénzbírság ügyét is, mondván, lehet emelni a büntetést, akkor pedig Magyarország is emelni fogja a hozzájárulást.
– Mi megbecsüljük a kisebbségeinket, jogokat adunk nekik, és elvárjuk, hogy a szomszédos országok is ezt tegyék – fogalmazott a magyar főváros elöljárója.
Éppen két éve, ugyanezen a helyszínen, a Városháza Szent István termében kötötte meg a testvérvárosi szerződést Budapest és Székelyudvarhely polgármestere. Gálfi Árpád mint vendéglátó köszönetet mondott az azóta több téren is elindított együttműködésért.

A díjról
A Vasszékely-díjakat harmadik éve adják át az ’56-os forradalom emléknapjára szervezett ünnepség részeként. A polgármesteri hivatal 2016-ban azzal a céllal hozta létre a díjat, hogy a közösségért tevékenykedő, példaértékű személyeknek köszönetet mondhasson, és további itthon maradásra sarkallva tudatosítsa bennük, hogy a városvezetés az ifjú nemzedékek példaképeként tartja őket számon. Évente öten „lehetnek” Vasszékelyek, és a jelöltek személyéről egy ugyancsak öttagú (dr. Andrészek Csaba Zoltán, Balázs Árpád, Boros Csaba, Elekes Gyula és Tőkés Zsolt) bizottság hoz döntést. Maga a díj egy művészi kivitelezésű bronz emlékplakettből és díszoklevélből áll. Az emlékplakett Gálát Lajos Vas-székely elnevezésű öntöttvas-plakettjének másolata, az igényes kivitelezés pedig Lázár Imre öntőmester munkáját dicséri.

Az orvos és a pedagógus
Elsőként dr. Bálint Csilla tüdőgyógyász, osztályvezető főorvos vehette át a Vasszékely-díjat Gálfi Árpád polgármestertől és Orbán Árpád alpolgármestertől. A Gernyeszegen született szakember 2000-ben a székelyudvarhelyi kórházban kezdte orvosi pályafutását. Később a Szegedi Egyetem rezidenseként a Kecskeméti Kórházban tanult, 2006-ban Budapesten szakvizsgázott, és ígéretéhez híven – több száz kollegájával ellentétben – hazatért. 2009-től a régi ideggyógyászat helyén található, újonnan megnyitott tüdőgyógyászati részleg vezetőjeként dolgozik, ma már egész Székelyföldről járnak ide a betegek.
Vasszékely-díjjal mondtak köszönetet a helytörténet, a székely történelem megismertetéséért, népszerűsítéséért lelkesen tevékenykedő Kápolnási Zsolt történelemtanárnak. Az ötgyerekes családapa az Eötvös József Szakközépiskola pedagógusa, az Areopolisz történészegyesület alapító tagja, és ő kezdte el másfél évtizede a TUDÁSZ nevet viselő, középiskolásoknak szánt műveltségi vetélkedők szervezését, amelyek ma is töretlen népszerűségnek örvendenek.

A fotós, a kultúrmenedzser és a sportember
Magyari Hunor, a „képek embere” is Vasszékely-díjban részesült. Az erdőszentgyörgyi születésű fotós végigfényképezte az Erdélyi Református Egyházkerület összes templomát, a Király­hágómelléki Református Egyházkerület templomainak több mint felét és az Unitárius Egyház templomainak egyharmadát. A munkát folytatja, és összesen 25 kötetbe szerkesztve tárja majd a nyilvánosság elé. Értékmentő tevékenységéért érdemes a díjra – hangzott el a dísztanácsülésen.
A gondos kultúrmenedzser, az autentikus népi kultúra avatott őrzője, a csíkszeredai születésű Orendi István is megkapta a díjat. Akár a város kulturális nagykövetének is lehet őt nevezni, hiszen az Erdélyi Táncháztalálkozó szervezésével a táncházas világ központjává tette Székelyudvarhelyt. Az Udvarhely Néptáncműhely vezetőjeként a szórakoztatáson túl nevel, oktat, és jelentős művelődésszervező, illetve közösségformáló szerepet tölt be már évek óta.
Szécsi Barna sportolót is Vasszékely-díjra érdemesnek ítélte a jelölő bizottság. A fiatalember nemzetközi sikerek után, az ígéretes külföldi karrier helyett a hazatérést, az itthon maradást választotta. 2013-tól a székelyudvarhelyi futsalklub játékosa, csapatkapitánya, edzőként pedig az utánpótlás nevelésében is szerepet vállal.
Az ünnepélyes díjátadás állófogadással zárult.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek