Példamutató kezdeményezés a pedás diákoktól

Mondjunk nemet az internetes zaklatásra!

40

Rendhagyó programba vágott bele a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Iskola diáktanácsa: kidolgoztak egy, az internetes zaklatás megelőzését, a diákok, szülők, pedagógusok téma iránti érzékenységének fokozását célzó foglalkozássorozatot, kisfilmet készítettek, figyelemfelkeltő akciót tartottak. Vallják: a veszély reális, mifelénk is aktuális, tehát beszélni kell róla.

Nézz tükörbe! Többet érsz, mint gondolnád! Fotó: Asztalos Ágnes

Érdemesnek tartotta a fiatalok kezdeményezését a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) Jótékony közösség nevű támogatói köre is, így több ezer lejes támogatásban részesült a Mennyit érsz? elnevezésű projekt. A Benedek Elek Pedagógiai Iskola középiskolás tanulói által kidolgozott terv kiindulópontja az, hogy a serdülők önbizalmával könnyen vissza lehet élni és zaklatással tartósan negatív pszichikai hatást lehet kiváltani. Ezért rendkívül fontos, hogy akár már a kiskamasz is kezelni tudja az internetes zaklatást, ismerje fel annak hatásait, és tudja, hogy hol, hogyan kérhet segítséget, ha bajba kerül.

– Fel kell készíteni őket arra, hogyan őrizzék meg önbizalmukat, önbecsülésüket egy olyan világban, ahol „kirakatba” tesszük életünket és folyamatosan kritikáknak vagyunk kitéve – mondta Szőke Dóra, az iskolai diáktanács elnöke.

Jogilag, pszichológiailag

A program java része a múlt héten zajlott az iskolában: csapatépítéssel kezdődött, majd külön a kisebbeknek (a 4–6. osztályosoknak), illetve a nagyobbaknak (a 7–11. osztályosoknak) jogász és nyomozó tartott interaktív előadást az internetes zaklatás, online veszélyek témában, illetve iskolai tanácsadók által vezetett csoportfoglalkozáson vettek részt a diákok, ahol az áldozat, a zaklató, a szemlélők és közvetítők „szerepével”, motivációival, a kiútkeresés lehetőségeivel, a zaklatás pszichológiai hátterével, hatásaival ismerkedhettek meg. Ugyancsak a múlt hét végén két napon át a Márton Áron téren, illetve az iskola előtt a szó szoros értelmében tükröt tartottak az arra járó fiatalok elé, hiszen – mint Dóra fogalmazott – a program másodlagos célja a fiatalok önbizalmának erősítése, ami önmaguk elfogadásával, megszerettetésével kezdődik. Nagy méretű tükröt állítottak fel, amelyre pozitív tartalmú mondatok kerültek, hogy átvigyék a legfőbb üzenetet: Mennyit érsz? Többet, mint gondolnád…

Átadják a tudást

Szórólapokat nyomtattak, kitűzőket osztogattak, tájékoztató kisfilm készült a témában (és készül még egy), továbbá egy prezentáció is, amelyet a következő időszakban osztályfőnöki órákon mutatnak be szélesebb körben.

Szőke Dórától megtudtuk, hogy mintegy félszáz diák dolgozott, dolgozik a programon, amelyet hosszú távon a város más iskoláiban is be szeretnének mutatni, hogy minél több diák, közvetve pedig tanár és szülő kapjon információkat az internetes zaklatás jelenségéről, veszélyeiről, és egyfajta társadalmi felelősség alakuljon ki ezen a téren. Természetesen a programnak Facebook-oldala is van, amelyet a Mennyit érsz? cím alatt talál meg az érdeklődő.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.