2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Példamutatás és lehetőség

Székelyföldön turnézik a világ első komolyzenei tehetségkutató műsora, a Virtuózok augusztus 6–8. között. A székelyudvarhelyi, sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai koncerteket megelőzően augusztus 5-én Csíkszeredában előválogatást tartanak a 2016-os Virtuózokra, amelyre eddig 23 gyerek jelentkezett – jelentették be tegnap a Lázár-ház dísztermében megtartott sajtótájékoztatón.

Komoly lehetőség a komolyzene Fotó: Máthé Koppány
Komoly lehetőség a komolyzene Fotó: Máthé Koppány

[dropcap]A[/dropcap] Virtuózok székelyföldi turnéja azon túl, hogy a kultúrát szolgálja, jótékonysági szerepet is betölt: a Böjte Csaba által létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánlják fel a koncertek bevételét – mondta dr. Zsigmond Barna Pál. A főkonzul kifejtette, a Virtuózok nemcsak Magyarországon, hanem a világon is az első, köztelevízióban lezajlott komolyzenei tehetségkutató verseny, és nagyon nagy népszerűségnek örvendett Magyarországon és határain túl egyaránt. Ezáltal bebizonyosodott, hogy van igény a kultúra és a komolyzene iránt, másrészt pedig a műsor lehetőséget biztosít a gyermekek számára, hogy a komolyzenével is sikereket érjenek el, és példát mutat más gyerekek számára, hogy érdemes komolyzenét tanulni – mondta.
Molnár Levente operaénekes, a Virtuózok erdélyi nagykövete, a székelyföldi turné ötletgazdája úgy gondolja, hogy a székelyföldi, erdélyi magyar tehetségekre figyelni kell, és segíteni őket. Hozzátette, azt tapasztalta, iskolatársai közül nagyon kevesen maradtak a szakmában. Bár sokan sokféle hangszeren tanultak játszani, nem volt lehetőségük, hogy versenyre menjenek, ösztöndíjat szerezzenek, és most ennek a hagyományát szeretnék megteremteni. Elmondta, az a csiszolatlan gyémánt, ami Székelyföldön van, az ritkaság, és egyedül csak a „pályára állítással van probléma”, ezért minden eszközt szeretne megragadni, hogy ezen változtasson. A televízióban is bemutatják az előválogatót, ez pedig azért is nagy lehetőség, mert nem lehet tudni, hogy melyik filharmónia igazgatójának tetszik meg egy-egy tehetséges gyerek, és hívja meg koncertezni, másrészt pedig a gyermekek is visszajelzést kapnak az eddigi munkájukról, a szakmai zsűri irányt is mutathat – részletezte Molnár Levente, aki úgy vélte, ha egy gyereket itthonról segítve indítanak el, akkor haza is fog jönni.
– A koncertsorozattal csodát fogunk tenni, hiszen Böjte atya ígérete szerint az adományból hangszereket fognak vásárolni azoknak az árváknak, akik zenét akarnak tanulni – jegyezte meg Molnár Levente, aki köszönetet mondott a helyi szervezőknek, édesapjának, Molnár Csabának és Szederjesi Ferencnek, illetve az RMDSZ-nek a támogatásért.
Hegedűs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke az egyik legfontosabb feladatnak tartja, hogy felismerjék és megismertessék szerte a világban az erdélyi magyar értékeket. Kitért arra, hogy a Communitas Alaptíványnál 2003-ban elindított alkotói ösztöndíj pályázat által az évek során több mint 100 zeneművészettel foglalkozó fiatalt támogattak, viszont a Virtuózok generációjához még nem jutottak el, ezért is vállalták a főtámogatói státust. Bejelentette, az előválogatóra eddig 23 gyermek jelentkezett Sepsiszentgyörgyről, Csíkszeredából, Zágonból, Nyá­rád­karácsonról, Marosvásárhely­ről, Nagyváradról, Csíkmadarasról, Gyer­gyószentmiklósról, Mikóúj­fa­lu­ból, Csíkszentdomokosról, Var­gyas­ról, Borszékről és Fu­gyi­vá­sár­helyről ének, klasszikus gitár, zongora, klarinét, fuvola és hegedű produkciókkal, és a nagy érdeklődésre való tekintettel július 30-ig meghosszabbítják a jelentkezési határidőt. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartja azt is, hogy ez ne egyedi esemény legyen, hanem évről évre szeretnék megszervezni, és akkor megmutathatják Székelyföldnek és Erdélynek egy olyan oldalát, ami által bebizonyítják, hogy mindig Európához tartozott, és kultúrájára fel kell nézni.
A sajtótájékoztatón jelen volt a műsor egyik nyertese, a 11 éves Boros Misi. A fiatal zongorista arra biztatta az erdélyi gyerekeket, jelentkezzenek az előválogatóra, mert szerinte nagyon érdemes elindulni a Virtuózokon, ami fantasztikus műsor, és tényleg komoly zene.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb