Példaképeink a nagymamák

Udvarhelyszéki példás életutakat tüntettek ki

30

Virágcsokorral, énekszóval, tánc­cal, de még saját verssel is köszöntötték a gyermekek, unokák, a szervezők pedig kitüntették a nemcsak családjuknak, de közösségüknek is példát mutató négy udvarhelyszéki nagymamát. Nevetős, pityergős, meghitt és megható volt az Artera Alapítvány, az RMDSZ Udvarhelyszéki Nőszervezete és a Pallas Athéné Udvarhelyszéki Nőszervezet anyák napi ünnepsége.

Balról jobbra: Gálfi Gyöngyi, Lőrincz Zsuzsánna, Arros Orsolya, Olasz Margit, Bodó Éva, Lőrincz Ilona Fotó: RMDSZ

A szervezők csatlakoztak az RMDSZ Országos Nő­szervezetének rendez­vény­so­ro­zatához, és az édesanyákat, nagymamákat, dédnagyma­má­kat köszönteni invitálták május első vasárnapjának délutánján a székelyudvarhelyieket és udvar­helyszékieket. A jelenlétre panasz nem lehetett, ülőhely szabadon egy sem maradt a tágas teremben, ahol a székely ruhába, ünneplőbe öltözött résztvevőket Arros Orsolya, az RMDSZ Udvarhelyszéki Nőszervezetének elnöke köszöntötte.
Mit üzen az örök érvényű női, férfiszerepekről, milyen követendő életmintákat mutat a ma emberének a nagygalambfalvi, ru­gonfalvi templomok évszázados freskóin megörökített Árpád-házi Szent Erzsébet, Szent Imre herceg, Szent István király és Szent László? Színes, ízes előadásában Kincses Kálmán szenterzsébeti református lelkész alaposan körbejárta az eseményhez passzoló, érdekes témát és adott elgondolkodtató, megfontolandó választ a kérdésekre.

Hit, munka, önzetlen szeretet
A rendezvény fénypontja a példaértékű nagymamák díjazása volt. A fáradhatatlan és mindig, mindenért hálás 87 éves „Mámát”, a máréfalvi özvegy Olasz Józsefné született Simon Margitot négy gyermeke, 10 unokája, 16 dédunokája nevében keresztlánya, Szallós Kis Judit tanárnő köszöntötte.
– Derűt sugárzó arcát láthatjuk szerény otthonában, a templomban, összejöveteleken, veteményeskertjében vagy a piaci asztalok mellett a palántái, veteményei között – hangzott el a méltatásban. – Ha őt hallgatjuk, életkedvre derülünk, szinte hihetetlen módon csak jó emberek veszik körül, azonosul céljaikkal, támogatja őket, imádsággal, jó szóval s fillérekkel.
Száznál több női viseletet varrt, az általa készített patyolat székely ingeket Kanadától Kubáig büszkén hordják a férfiak, táncra perdült keze munkájában határon innen és túl is a Boróka együttes – a négy gyermeket felnevelő székelyszentkirályi viseletkészítő, Bodó Éva példás életútját, munkásságát Ilyés Ildikó tanárnő ismertette a jelenlevőkkel. Laudációjába a nemzetet székely ruhába öltöztetni törekvő Éva néni hitvallását is belefoglalta, miszerint az igazi viseletkészítőnek „nem a divat, hanem a hagyomány diktál.”

Példamutató élet
Kisgalambfalván született, Szé­kelyudvarhelyen él a mézeskalács-készítésben, de szorgalomban és kitartó, konok munkában is jeleskedő, három gyermekének, unokáinak példát mutató Gálfi Gyöngyi. Kosárfonás, gyöngyfűzés, bútorfestés, lángos- és kürtőskalács-sütés – mindenben élen jár Gyöngyi néni, aki szeretteit, ismerőseit szívesen lepi meg a szabadidejében készített naiv festményeivel.
– Tehetsége, elkötelezett hagyományőrző tevékenysége és felelősségvállalása kiérdemelte ezt az elismerést. Erős nő, aki példát statuált mindannyiunk számára, kenyeret adott a gyermekei kezébe – fogalmazott laudációjában Miklósi Ildikó kézműves, szakfelügyelő.
Utolsóként az aranytorkú szé­kelyszenterzsébeti Cickom lányok nagymamája, Lőrincz Ilona népművész, vagy, ahogy a családban szólítják, Cirkó mama vette át a kitüntetést.
– Nem volt könnyű a négy gyermeket felnevelni, de az otthonról hozott minta megtette a hatását. A lányok, Hortenzia, Olga, Ildikó megszerették a néptáncot, ami ritmus, népdal, szokás és viselet is, Dávid szépen bánik a fával. Cirkó mamának is szerepe volt abban, hogy a Cickom lányok annyi embert tettek és tesznek boldoggá gyönyörű énekükkel. A négy gyermek négy egymástól távoli településen él és neveli a nyolc unokát. Cirkó mama pedig mindig ott van, ahol a legnagyobb szükség van rá: Tűzoltóként vagy Tűzcsiholóként. Segít az unokák nevelésében, a házi teendőkben, a népviseletek felkutatásában, a jó régi ételek népszerűsítésében – summázta a székelyudvarhelyi díjazottról unokahúga, Bíró Ambrus Lenke. Hozzáfűzte: – Élete nem csak pipacsokkal volt kirakva. Özvegyen maradt, betegség is nyomorgatta, de családját úgy tudta irányítani, hogy az igazi értékeket tiszteljék, becsüljék, és magasabb szinten adják át a következő nemzedéknek.

Megható köszöntés
A kitüntetett és könnyekig meghatott nagymamákat énekkel, versekkel köszöntötték a gyermekek és unokák. Margit néninek énekelt a máréfalvi Összefogás Háza gyermekcsoportja, fújták a nótát csengő hangon a Cic­kom lányok, és táncra perdülve köszöntötte Cirkó mamát és a példás nagymamákat a Lőrincz család apraja és nagyja.
A szervezőket, Lőrincz Zsuzsannát és Arros Orsolyát dicséri, hogy örömteli, a példás életekhez méltó anyák napi ünnepségnek lehettünk részesei vasárnap délután a Bocskai Ifjúsági Házban.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.