Pedagógus-összejövetelt tartottak

Tervezzünk együtt!

181

A Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának Tanárképző Intézete Tervezzünk együtt! címmel szervezett összejövetelt pedagógusok számára. A találkozón, – amelynek célja a tanárképzés hatékonyságának növelése volt – egyetemi oktatók és középiskolai tanárok vettek részt, akik megosztották a tapasztalataikat, meglátásaikat és javaslatokat fogalmaztak meg a közös munka eredményesebbé tételére.

Tódor Erika-Mária helyszíni programfelelős köszöntötte a találkozón részt vevő kollégákat

Tódor Erika-Mária, a Humántudományok Tanszék vezetője és a Tanárképző Intézet helyszíni felelőse a rendezvény céljaként kiemelte a közös tervezés, az együtt gondolkodás fontosságát, mert a partneriskolák munkája, odaadása meghatározó a tanárképzésben.
Mara Gyöngyvér, a Sapientia – EMTE rektorhelyettese elmondta: örömmel tölti el a tudat, hogy a részt vevő tanárok a szakma elhivatottjai, és példaértékű munkásságot végeznek. A tanárképzés küldetéseként fogalmazta meg a szakmódszertanra helyezett hangsúlyt, amelyben fontos az együtt gondolkodás, hiszen a tanárok munkáján, illetve a tanárképzésen múlik, hogy milyen lesz a jövő nemzedéke. A megszervezett beszélgetés célkitűzése az is, hogy a tanárok és a tanárképzés megfeleljen a jelenkor kihívásainak.
A tanárok rámutattak a pedagógusi pálya pozitív élményeire, hatásaira – mint például a különböző versenyeken elért eredmények –, de a mindennapi, illetve utólagos pozitív visszajelzésekre is, amelyeknek a hatását feltöltő erőként élik meg.
A megbeszélés témájaként szolgáltak az észrevételek, javaslatok, amelyeket a mentor-tanárok fogalmaztak meg a pedagógiai gyakorlat szervezésével kapcsolatosan. A tanárok kifejtették: igény van további ehhez hasonló összejövetelekre.
Varró Éva pszichológus, a Sa­pientia – EMTE oktatója a resztoratív gondolkodásmódról tartott előadást. A szemlélet alkalmazása a pedagógusok munkáját igyekszik megkönnyíteni. Pedagógiai szempontból ugyanis, a resztoratív szemlélet középpontjában a diákokkal való jó kapcsolat megteremtése és a hatékony osztálytermi kommunikáció kialakítása áll, annak érdekében, hogy problémás helyzetekben a pedagógus képes legyen a kapcsolat helyreállítására, tiszteletben tartva az egyént és megőrizve az osztály egységét. A közös gondolkodás és a resztoratív szemlélet bemutatása eredményesnek bizonyult, ígéretes jövőt sugallva, amelynek kulcsa az együttműködés.

Gál Szilvia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek