2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Parvovírus okoz járványt a menhelyen

Havonta száz kölyökkutyából körülbelül ötvenet érintett enyhébb formában, húszat pedig súlyosabban a parvovírus a csíkszeredai kutyamenhelyen, és olyan egyedek is voltak, amelyek életét a szakemberek nem tudták megmenteni. Azt szeretnék, hogy a járvány idején lehetőleg ne vigyenek be új kutyakölyköket a menhelyre.

A csíkszeredai kutyamenhely. A járvány miatt nem szívesen fogadnak kölyökkutyákat Fotó: Balázs Árpád
A csíkszeredai kutyamenhely. A járvány miatt nem szívesen fogadnak kölyökkutyákat Fotó: Balázs Árpád

Főleg az egyévesnél fiatalabb kutyákat, a különböző betegségek, élősködők miatt már legyengült vagy idős egyedeket veszélyezteti a bélgyulladást okozó parvovírus, amely az utóbbi hetekben, hónapokban járványt okoz a Pro Animalia Egyesület által működtetett csíkszeredai kutyamenhelyen is. Buslig Johanna állatorvos azt mondta, júniusban négy, júliusban is eddig négy kutya pusztult el a betegség következtében, az érintett egyedek száma viszont jóval nagyobb: havonta a 100 fiatal kutyából 50-et érintett enyhébben, 20-at pedig súlyosabban a vírus, annyira, hogy azok már kezelésre is szorultak.
– A kezelés tulajdonképpen tüneti kezelés. Ha időben felfedezik a betegséget, a kutyának mintegy 50 százalék esélye van a gyógyulásra – mondta a szakember.
A parvovírus ellen létezik védőoltás, oltják is a kutyákat, a gond csak az, hogy a menhelyre bekerülő kutyakölykök még nem oltottak, és mire a féregtelenítés után megkapják a parvovírus elleni vakcinát, illetve az már védettséget is nyújt az ebnek, addig már megfertőződik a kórokozóval. Ráadásul a parvovírusnak több altípusa is van, és a vakcina nem mindegyik ellen nyújt védelmet.
– Hallottam, hogy már a városban is pusztultak el kutyák parvovírus-fertőzés miatt, tehát a járvány nem korlátozódik a menhelyre, a kórokozót ugyanis szállítják egyik helyről a másikra a madarak, rovarok is. Ez a fajta megbetegedés télen nem jellemző, de ilyenkor, éppen azért, mert könnyen „szállítható” egyik helyről a másikra a vírus, nem megállítható – mondta Buslig Johanna. – Ha a kutya nem eszik, viszont az addigihoz képest sokkal többet iszik, érdemes felfigyelni rá, mert ha már megjelenik a hasmenés, netán a véres ürülék, lehet, hogy késő – tette hozzá a szakember.
A csíkszeredai menhelyen, a járvány miatt nem szívesen fogadják a fiatal kutyákat.
– Szóltunk a kóbor ebek befogását végző cégnek is, hogy ha lehet, ne hozzanak be kölyköket. Ha mégis megtörténik, vagy ha magánszemélyek hozzák, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy valakinél elhelyezzük, hamar gazdát találjunk nekik, hogy ne kelljen a menhelyre beengednünk. Áthidaló megoldás az lehet, hogy ha valaki kölyökkutyát hoz, féregtelenítjük, majd beoltjuk, és megkérjük az illetőt, hogy az oltás után két-három héttel, mikor a védettség kialakult, akkor hozza vissza – mondta Buslig Johanna.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb