Parkolókat is építenek tavasszal

A Községi könyvtár létrejötte a tavalyi év egyik büszkesége

1 322

A csatószegi és a szentsimoni kultúrotthon felújítását tervezik, mindkét településen parkolót építenek és bizakodnak abban, hogy a szentsimoni sportcsarnok ügye is előremozdul – sorolta az önkormányzat idei prioritásait Kozma István, Csíkszentsimon község polgármestere.

Kozma István. Bíznak benne, hogy megépülhet a sportcsarnok Csíkszentsimonban

Tavaly júniusban avatták fel Csíkszentsimonban a községi könyvtárat, amely kulturális és közösségi rendezvények meghatározó helyszíne is lett Kozma István polgármester szerint. A községvezető úgy látja, akár reményen felülinek is nevezhető az, amennyire beindult a könyvtári mozgalom, sok az olvasó, főként gyermekek, fiatalok. A tavalyi év megvalósításai közül a polgármester fontosnak tartotta ugyanakkor kiemelni az Endes József Általános Iskolában elvégzett tűzvédelmi és biztonságtechnikai munkálatokat, a közel háromszázezer lejes beruházásnak köszönhetően most elindíthatták a tűzvédelmi engedély megszerzésének folyamatát. Megemlítette, tavaly sikerült pályázati finanszírozással egy multifunkcionális traktort vásárolni, ez nagyon jó szolgálatot tett, főként a községi utak téli takarításában végzett hasznos munkát. Kozma István rámutatott, 2018-ban a közösségi rendezvények is meghatározók voltak a községben, a megyei farsangtemetésnek, az Alcsíki Néptánctalálkozónak és csíkszéki gazdanapoknak is házigazdái voltak.

Idén folytatják a munkálatokat
A polgármester elmondta, a közvilágítási projektjük keretében tavaly év végéig száz új LED lámpát szereltek fel, a munkálatok pedig idén tavasszal folytatódnak, további négyszáz lámpát cserélnek ki és bővítik is a hálózatot, 25 új villanyoszlopot helyeznek el. Tavaly előkészítették, de erre az évre maradt két útszakasz aszfaltozása, Szentsimon Bolhaszeg és Csatószeg Nyomás falurészein burkolnak aszfalttal egy-egy útszakaszt: megkötötték tavaly ősszel a kivitelezési szerződést, de a munkálatot végző céggel közösen úgy döntöttek, hogy tavaszra maradjon a munka. Szintén idén parkolókat alakítanak ki Szentsimonban, a Templom utcában, Csatószegen pedig a kultúrházzal szemben, a munkálatokra ugyancsak megkötötték a kivitelezési szerződést. A polgármester szerint megnőtt az autók száma a községben is, és főként a forgalmasabb részeken szükség van rendezett parkolási lehetőségre.

Tervezőket várnak
Már másodszorra írták ki a közbeszerzést a község két kultúrotthona modernizálásának megtervezésére. Kozma István szerint gyakori gond, hogy a különböző beruházások tervezésére, kivitelezésére nincs jelentkező. Ezúttal remélik, hogy lesz tervező és majd kivitelező is kerül a két kultúrotthon felújítására. A munkálatokra a Vidéki Beruházások Ügynökségével (AFIR) írtak alá finanszírozási szerződést. Az önkormányzat idei tervei között szerepel még az orvosi rendelő felújítása – kicserélnék a nyílászárókat az épületen – továbbá egy multifunkcionális, műgyepes sportpálya létesítése Szentsimonban, a valamikori hokipálya helyén.

Remények és várakozások 
A következő hetekben vár tájékoztatást a csíkszentsimoni önkormányzat arról, hogy az Országos Beruházási Társaság (CNI) kapott-e kivitelezőt a helyi sportcsarnok megépítésére és, hogy megvalósítható-e a beruházás. A CNI erre irányuló programjába bekerült a község, úgy tudják, a kivitelezésre is megvolt a közbeszerzés, de vannak még kérdőjelek a létesítmény megvalósíthatóságát illetően. A sportcsarnokot rég szeretnék, a szentsimoni kultúrotthon udvarára képzelték el, hogy az iskolához is közel legyen, és bíznak benne, hogy megvalósul a beruházás. Várják a csatornahálózat kiépítésének az elkezdését is, a tervek szerint a községben a Harvíz erre vonatkozó projektje keretében 2019 és 2023 között épül ki a hálózat. Ha a projekt kezdésénél lesz is csúszás, 2023-ra be kell azt fejezni, mi reméljük, hogy minél hamarabb elkezdődik a beruházás – mondta még a polgármester.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek