Parkolóház lehet a Petőfi 36-ból

Egymásra talált a kínálat és a kereslet

1 829

Ötletbörzét hirdetett a csíkszeredai Petőfi 36. szám alatti épület tulajdonosa: a városlakók véleményére voltak kíváncsiak, hogy milyen rendeltetéssel ruháznák fel a patinás épületet. A válaszadók elsöprő többsége parkolóházzá alakítaná, mert erre van a legnagyobb igény. Az elképzelés még elbukhat, mert ismét bebizonyosodott: Csíkszeredában sehogy sem jó.

Parkolóhelyekből van a legnagyobb hiány a megyeszékhelyen – leszámítva a karácsonyi időszakot, amikor darált mákból –, ezért várhatóan parkolóházzá alakítják át a Petőfi Sándor és a Kőrösi Csoma Sándor utca kereszteződésében lévő „régi művészeti népiskolát”. Az 1902-ben épült, „kék házként” is emlegetett saroképület tulajdonosa nagyvonalú gesztust tett a városlakók felé: ötletbörzét hirdetett, és kikérte a városlakók véleményét, hogy milyen rendeltetéssel ruházzák fel a tönkrement épületet.
Mint megtudtuk, a válaszadók elsődleges szempontja az volt, hogy olyan létesítményt hozzanak létre, amilyen jelenleg nem létezik Csíkszeredában, vagy pedig nagy szükség lenne még egyre. Ennek szellemében 84 százalék parkolóházra voksolt, 5 százalék sztriptízbárra, 4 százalék munkahelyteremtés okán traktorgyárra, újabb 4 százalék ortodox templommá alakítaná az épületet, a maradék 1 százalék pedig százalékszámítási oktatási központot működtetne benne.
A kezdeményezőktől megtudtuk: bár eredetileg olyan helyszínt szerettek volna létrehozni, amely alkotómunkát fogad be, de nem tudtak szembemenni a szavazói nyomásgyakorlással. Közleményükben ismertetik: minden jel szerint a Petőfi utcáról nyílik majd a bejárat, és a Kőrösi irányába lesz a kijárat. A pinceszinttel és padlástérrel együtt hozzávetőleg 600 négyzetméter felületnek mintegy harmada egyirányú közlekedősáv lesz, és a csíkszeredai jelleget erősítve minden szinten helye lesz egy-egy körforgalomnak is. Így 36 férőhelyes lesz a parkolóház.
Egyes szavazói visszajelzések alapján azonban ez édeskevés. Mozgalom indult a Facebookon, hogy amennyiben a tulajdonos nem képes bár 50 parkolóhelyet biztosítani, akkor inkább hagyja az egészet és csináljon az épülettel, amit akar.

Szerkesztette: Kopacz Hazug Imre
Illusztrációk: Para Pista
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek