Parkolási gondok

82

Mindenki ott parkol, ahol tud, lehetőleg minél közelebb ahhoz az épülethez, ahol intéznivalója van – ez a helyzet jelenleg Gyergyószentmiklós főterén. A városvezetés szerint rendet tartani csak a fizetéses parkolási rendszerrel lehet, ezért tavasztól visszatérnének ehhez a módszerhez. Csíkszeredában türelemre intik azokat, akik tavaly parkolóbérletet váltottak – potyára.

Használaton kívüli parkolójegy-automata. Káosz és türelem Fotó: László F. Csaba

Tavaly május óta lehet ingyenesen használni a korábban fizetős parkolóhelyeket Gyergyószentmiklóson, miután a City Parking Kft. leállította a jegyautomatákat. Az intézkedést az tette indokolttá, hogy a prefektusi hivatal megtámadta a helyi tanács azon határozatát, mellyel jóváhagyta a város közterületein levő parkolók kezelésére vonatkozó szerződést, valamint az alapjául szolgáló parkolási szabályzatot. Bár a helyi rendőrség azóta is ellenőrzi a parkolást, elkerülhetetlen volt, hogy káosz alakuljon ki, sokan parkolnak szabálytalanul.
Látszik a különbség?
Nagy Zoltán polgármester azt mondta, most látszik igazán a különbség, hogy milyen, ha nincs szigorúság, ahhoz képest, amikor szigorú parkolási rendszer működött. Len Emil alpolgármester elmondása szerint sokan semmibe veszik a szabályokat, olyan nap is van, hogy a helyi rendőrségnek többször kell intézkednie amiatt, hogy elfoglalják a sérült személyek autói számára fenntartott parkolóhelyeket.
A városvezetők szerint csak a fizetéses parkolási rendszerrel lehet rendet tartani a városban, ezért tervezik, hogy tavasztól ismét bevezetik azt. Az elképzelés szerint a város működtetné a szolgáltatást, viszont legalább 100 ezer euróra lenne szükség, hogy az önkormányzat elindíthassa saját parkolási rendszerét, s elképzelhető, hogy ezt az idei költségvetésből nem tudják előteremteni, így szükség lehet külső cég bevonására. Tervezik azt is, hogy bővítenék a parkolóhelyek számát. A polgármester közölte, a költségvetés elfogadása után tud majd konkrétumokat közölni a parkolási rendszer újraszervezése kapcsán, addig még ingyenesen használhatók a parkolóhelyek Gyer­gyó­szentmiklóson.

Csíkszeredában érvényesek maradnak a régi parkolóbérletek
A gépjármű-tulajdonosok tartsák meg a korábban megvásárolt és a szolgáltatás felfüggesztése miatt nem használt parkolási bérletüket, mert a rendszer újraindítását követően érvényesek lesznek – figyelmeztet a City Parking ügyvezető igazgatója. A parkolók működésére vonatkozó szabályzat érvénytelenítésére indított bírósági eljárás még nem zárult le.
Hargita megye prefektusa tavaly tavasszal indított el közigazgatási pert a helyi önkormányzat parkolók működtetésére vonatkozó szabályzata ellen, a felek között azóta húzódik a bírósági eljárás, legutóbb a Marosvásárhelyi Táblabíróság visszautasította az önkormányzat fellebbezését, amelyben azt kérték, hogy a perbe vonják be a rendszer üzemeltetőjét, vagyis a City Parking Kft.-t, illetve a Hargita Megyei Rendőrséget, az ügyben várhatóan tavasszal dönt a Hargita Megyei Törvényszék.
– Nem kell a korábban megvásárolt, de fel nem használt bérletek miatt aggódnia senkinek, cégünknek 2020-ig van érvényes szerződése az önkormányzattal a megyeszékhely parkolórendszerének működtetésére, amint lezárul a bírósági eljárás, érvénybe lépnek a 2017-es bérletek, és felhasználhatják azt az autótulajdonosok. A bérlet árának visszatérítésére nincs lehetőségünk – nyilatkozta lapunknak Szőcs Róbert, a City Parking ügyvezető igazgatója.
Megkerestük a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal igazgatóját, aki lapunknak azt mondta, hogy eddig sem jogi, sem magánszemély nem tett panaszt a szolgáltatás felfüggesztése miatt fel nem használt parkolóbérlet áráért.
– Amennyiben valaki panaszt tesz, a fogyasztóvédelmi hivatal felszólítja a City Parking Kft.-t a károsult személy bérlete árának megtérítésére, de ennél többet nem tehetünk – mondta Moldovan Laurențiu igazgató.

Nagy Levente
Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek