Párhuzamokat vontak az alkotások között

Kiállításmegnyitó Gyergyószentmiklóson

113

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ retrospektív archívumában található hazai alkotók munkái, valamint a kortárs lengyel sokszorosító grafika között von párhuzamot a gyergyószentmiklósi Pro Art Galériában péntek délután nyílt kiállítás. Mint elhangzott, a tárlat megmutatja, épp hol tartunk ebben a művészeti ágazatban.

Zenei előadás a kiállításmegnyitón. Hangulatfelelősök Fotó: Kertész László

A Pro Art Galériában az est házigazdája, Jeszenszky Melinda köszöntötte a jelenlévőket, mondván, megtiszteltetés számukra, hogy ilyen rangos tárlattal indíthatják az idei évadot. A szárhegyi alkotóközpont művészeti vezetője, Ferencz Zoltán azt mondta, a saját gyűjteményükben található alkotásokat már több helyen kiállították, a bukaresti grafikai biennálé kurátorával ápolt jó kapcsolatnak köszönhetően pedig lengyel kortárs alkotások is kerültek az intézményhez.
– Érdekesnek találtuk a hazai képzőművészeknek a hetvenes és nyolcvanas években született alkotásainak a kortárs lengyel grafikával való összehasonlítását – jegyezte meg Ferencz Zoltán, hozzátéve: az alkotásokat Szárhegyről viszik majd vissza Lengyelországba, így a kapcsolatépítés is egy fontos hozadéka lehet ennek a kiállításnak.
A művészeti vezető mindemellett rámutatott, az is fontos szempont, hogy aki nem jutott el a székelyföldi grafikai biennáléra, az is láthasson kortárs anyagot.
A kiállításon – Polgár Szabolcs tanár vezetésével – a Vaskertes Általános Iskola zene szakos tanulói gondoskodtak a hangulat megteremtéséről, a szárhegyi intézmény igazgatója, Kolcsár Béla köszöntőjét követően pedig Kassay Péter megyei önkormányzati képviselő is méltatta a tárlatot. Mint mondta, a grafika az egyik legdinamikusabban változó ágazata a képzőművészetnek, majd szubjektív véleményként megjegyezte: nem állunk olyan messze a világhírű lengyel grafikától.
A kiállítás egy hónapig lesz megtekinthető a Pro Art Galériában.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek