2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Parcellázási terv készül Csíkrákoson

A szántóföldek felmérésével elkezdőtött Csíkrákos adminisztratív területének parcellázási terve. A munkálatokat a polgármesteri hivatal végzi, miután saját topográfust alkalmaztak és a megfelelő műszaki eszközöket is megvásárolták.

Csíkrákoson 4600 hektár parcellázási tervét kell elkészítsék. Közelebb a birtokrendezéshez
Csíkrákoson 4600 hektár parcellázási tervét kell elkészítsék. Közelebb a birtokrendezéshez

[dropcap]M[/dropcap]ivel eddig nem volt sem szakmai, sem műszaki lehetőség a parcellázási tervek elkészítésére, így a felcsíki falvak közül Csíkrákos adminisztratív területének felmérése tekintetében tapasztalható a legnagyobb lemaradás – jelentette ki lapunknak Császár Attila.
Csíkrákos polgármestere elmondta: a közigazgatási terület 4600 hektárt foglal magában, amelyből elsőként a szántók digitális felmérését kezdték meg, ezt követik majd a kaszálók és legelők. Mivel a szakember a polgármesteri hivatal alkalmazottja és a felszerelés a községháza beruházása, így a munkálatokra nem kell külön összeget elkülönítsenek.

Huszonöt éves csúszás
A parcellázási terv elkészítése alapdokumentumnak számít a birtoklevelek további kibocsátása szempontjából.
– A községben az idén egyetlen tulajdont igazoló dokumentumot sem lehetett kiállítani. Ez elsősorban a tavaly megjelent 165-ös törvény következménye, amely olyan feltételeket kér, amelyeket a mi kis közösségeink nem tudnak teljesíteni – állítja az elöljáró. – 20-25 éves csúszásban vagyunk, hiszen a 1991-ben visszaadott területek méreteikben és a tulajdonosok tekintetében is nagy eltéréseket mutatnak a 2015-ös adatokkal szemben – állította Császár Attila. Csíkrákoson eddig a birtoklevelek 30-40 százalékát állították ki.

A lakosságra is számítanak
A település, amely alig tíz évvel ezelőtt nyerte vissza községi rangját, a szomszédos Csíkmadaras községgel áll határvitában. Az ügyet peres úton rendezik, azonban ez nem befolyásolja a mostani parcellázási terv készítését – hangsúlyozta Csíkrákos polgármestere.
A tervek szerint a területek 70-80 százalékát sikerült idén felmérni, az adatok feldolgozására a tél folyamán kerülhet sor. A lakosság hozzáállásától sok függ – jegyezte meg Császár. Meglátása szerint eddig a terepen is mindenki megértette a parcellázási terv készítésének szükségességét, az emberek is örvendenek annak, hogy ezzel a 20-25 éves probléma rendezése elkezdődött.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,325RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb