Párbeszédet sürget a gyergyóújfalvi RMDSZ-frakció

52

Önálló nyilatkozat megtételére szánta el magát Sólyom László, a gyergyóújfalvi RMDSZ-frakció elnöke, miután továbbra sem tudnak kiegyezni az MPP-s csoporttal, amelynek vezetője Egyed József polgármester. Amint azt már tegnapelőtti lapszámunkban írtuk, az ellentét oka elsősorban abból fakad, hogy a két frakció nem ért egyet az alpolgármester személyét illetően.

Sólyom László meglátása szerint a Magyar Polgári Párt helyi képviselői erőből akarják irányítani a községet, és nem veszik figyelembe, hogy a két pártnak ugyanannyi tanácsosa van a helyi testületben.
– Nem azért kaptunk felhatalmazást a választóktól a tanácsosi posztra, hogy meg legyen kötve a kezünk, és ne tudjunk dolgozni. Egyed József és a teljes helyi MPP lekezelően beszélt az RMDSZ-frakció tagjaival. Nem értek azzal egyet, hogy ilyen problémák befolyásolják a községben folyó munkát – jelentette ki az alpolgármesteri székre pályázó helyi tanácsos.
Sólyom László szerint akkor mérgesedett el a helyzet, amikor a testület többi tagjának megkérdezése nélkül az MPP elhatározta, hogy az alpolgármesternek tekerőpatakinak kell lennie. Az RMDSZ-es tanácsos szerint azonban a tekerőpataki jelölt nem kapta meg a választók felhatalmazását, mivel a bejutási küszöbhöz szükséges 128 szavazat helyett, csak 98-cal jelentkezett be.
Előző lapszámunkban már beszámoltunk arról, hogy az MPP attól tart, a döntésképtelen tanács miatt már kiutalt pályázati forrásoktól eshet el a község, ugyanakkor nem kapják meg a kormány által árvízkárokra kiutalt összegeket. Sólyom László szerint ez csupán félelemkeltés, hiszen az ilyen döntések magasabb szinten születnek, és a tanácsi határozatképtelenséget felülírják.
Hozzátette, nem szeretne a sajtón keresztül kommunikálni a másik féllel, mindenképp párbeszédre törekszik, és reméli, hogy a személyes sértéseket félretéve, egyenrangú félként ülhetnek asztalhoz a jövőben. Adrian Pănescu, Hargita Megye Prefektusi Hivatalának sajtószóvivője megkeresésünkre elmondta, hogy az alpolgármester hiánya nem befolyásolja a helyi testületeket döntéshozatalukban. Abban az esetben, ha a polgármester nem tudja a munkáját végezni, akkor kinevezhet egy felelős személyt, akinek megvan a felhatalmazása ahhoz, hogy a teendőit ellássa. Elmondta továbbá, hogy amíg a tanács fel nem oszlatja önmagát, nem kell új választásokat kiírni.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.