Paradicsomtermesztési minimis-támogatás: Tizenegy termelő várhatja a pénzt

49

Még idén utalja a mezőgazdasági igazgatóság a 3 ezer eurós paradicsomtermesztési támogatást annak a tizenegy Hargita megyei termelőnek, akik az őszi, kora téli időszakra vállalták a fóliasátraikban előállított paradicsom értékesítését. A hasonló összegű fokhagymatermesztési támogatást már kifizették a támogatásra jogosult három zöldségtermesztőnek.

Üvegházban nevelt paradicsom. Hargita megyében is „rákaptak az ízére” a termelők

Nőtt a paradicsomtermelők száma, ezért közel 60 millió lejjel – 233,19 millióról 292,925 millió lejre – emelte a fóliasátras, illetve üvegházas paradicsom-termesztési programra szánt keretösszeg felső határát a kormány. A hazai piacokra szezonon kívül friss, romániai termesztésű paradicsomot biztosító „de minimis” támogatási program többletköltségeit a mezőgazdaság minisztérium saját költségvetéséből fedezi – derül ki a Hivatalos Közlönyben kedden megjelent 840-es számú kormányhatározatból.
Hargita megyéből a programnak 11 kedvezményezettje van: az évi 3 ezer eurós „de minimis” támogatásért cserébe mindannyian a második ciklusra, azaz az őszi, kora téli időszakra vállalták, hogy friss szedésű paradicsommal látják el a térségbeli vásárlóikat. Mind a termelés – minimum 10 áras termesztési felület, négyzetméterenként 2 kilogrammos termés – és mind az értékesítés – a választott időszak alatt legkevesebb 2 tonnányi paradicsom eladásával – eleget tettek a program követelményeinek, így jogosultak a kertészetenkénti 3 ezer eurós különtámogatásra. A tizenegy helyi, fóliasátras paradicsomtermelő a program keretében idén 154 ezer lejes támogatásra számíthat, ami a mezőgazdasági igazgatóság folyósít számukra. „Év végéig biztosan megkapják a pénzt” – hangsúlyozta tegnap érdeklődésünkre Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. A szakember elárulta, idén a hosszú meleg ősz is kedvezett a paradicsomot védett felületen termelőknek, így a fóliasátrakba ültetett paradicsomtövek Hargita megyében is pluszfűtés nélkül is beértek, illetve hozták az elvárt terméseredményeket.
Az előző mezőgazdasági miniszter, Petre Daea nevéhez fűződő zöldségtermesztési program ugyanakkor a paradicsom mellett a fokhagyma termesztésére is támogatást kínál. Ez utóbbira Hargita megyéből három termelő vállalkozott: közülük egy termelő Csíkkarcfalván, kettő pedig Gyergyószárhegyen tevékenykedik. A „de minimis” típusú támogatás a fokhagyma termesztése esetén is évente 3 ezer euró, ami ugyancsak vonzó a kultúrával foglalkozó gazdálkodóknak. A három Hargita megyei fokhagymatermelő egyébként a szakigazgatóságon keresztül már meg is kapta a pénzt – jegyezte meg Török Jenő.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek