Papară utazik a paralimpiára

66

Pénteken kezdődnek el a tizenkettedik Téli Paralimpiai Játékok küzdelmei, amelyen egy Hargita megyei sportoló is lesz. A gyergyószentmiklósi Mihăiţă Papară hódeszkázásban áll rajthoz a Pjongcsangban sorra kerülő, fogyatékkal élő sportolók viadalán.

Mihăiţă Papară lesz a pjongcsangi téli paralimpia egyetlen romániai résztvevője

Gyergyószentmiklósi sportoló képviseli Romániát a tizenkettedik Téli Pa­ralimpiai Játékokon, Mihăiţă Papară a hódeszkások versenyén áll rajthoz a Pjongcsangban pénteken kezdődő, fogyatékkal élők számára szervezett viadalon. Egy hónapja Kanadában állt rajthoz a világbajnokságon, ahol a cross kategóriában a tizenharmadik, szlalomban pedig a tizedik helyen zárt.
A harmincnyolc éves sportoló tizenhárom éve fogyatékos, bal lábát 2005. szeptember 3-án egy autóbalesetet követően kellett amputálni. Egy évvel később Kolozsváron egy fogyatékkal élők számára kiír versenyen vett részt – gyakorlatilag ekkor indult sportolói pályafutása –, ahol súlylökésben és asztaliteniszben is rajthoz állt. A hódeszkázást 2012-től űzi, 2014-től pedig már nemzetközi versenyeken is indult.
Egy hazai havilapnak nyilatkozva Papară elmondta, huszonhárom Európa- és Világkupa-futamon vett részt, a legjobb eredménye egy hetedik helyezés a 2016-os olaszországi Blanked szlalom-világbajnokságon és egy kilencedik hely a tavalyi, Dél-Koreában tartott cross-versenyen. Ezeken a versenyeken szerezte meg a gyergyószentmiklósi sportoló a szükséges pontszámot ahhoz, hogy részt vehessen a pénteken kezdődő téli paralimpián.
Mihăiţă Papară egyébként egyedül képviseli Romániát a téli paralimpián, ugyanis a szintén kvótát szerző Laura Văleanu síelő sérülés miatt kihagyja a pénteken kezdődő sporteseményt.
Magyarországot három sportoló képviseli a téli paralimpián. A műlesiklásban és óriás-műlesiklásban induló Balogh Zsolt az első látássérült magyar sportoló téli paralimpián, haladását vezetőként Bocsi Bence segíti, ő a hátán lévő hangszóróból adja társának az instrukciókat. A harmadik magyar téli paralimpikon a mozgássérült Lőrincz Krisztina, aki evezésben szerepelt a riói nyári paralimpián, ahol a 11. helyen zárt. Most ülő-sífutásban és biatlonban áll majd rajthoz. Pjongcsangban március 9. és 18. között 49 ország 570 sportolója fog versenyezni a fogyatékkal élő sportolók téli olimpiáján.

HN-összeállítás

A cikk a Hargita Népe március 7-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek