Pápalátogatás: pénteken várható a hivatalos bejelentés

498

Nem hivatalos információk szerint Románia több városába is ellátogat május végén, június elején Ferenc pápa. A helyszínek egyike Csíksomlyó, de a római katolikus egyház feje nem a búcsú alkalmával keresi fel a szent helyet. Értesüléseink szerint pénteken, január 11-én jelentik be hivatalosan a Szentatya érkezését.

 

A román sajtóban – a qmagazine.ro-ra hivatkozva – hírek jelentek meg Ferenc pápa romániai – ezen belül csíkszomlyói – látogatásával kapcsolatban, de egyelőre hiába kerestünk ezt megerősítő egyházi és politikai vezetőket, érdemben senki sem nyilatkozott. Ugyanakkor úgy értesültünk, hogy pénteken, január 11-én a hírzárlat feloldódik: akkorra várható ugyanis a pápai látogatás hivatalos bejelentése. Úgy tudjuk, hogy Csíksomlyóra június 1-jén, tehát a búcsú előtt egy héttel érkezik meg Ferenc pápa.

Román sajtóértesülések szerint – elsőként a Q Magazine-ra hivatkozva – egyébként május 31-én érkezik Bukarestbe, ahol elsőként az államelnökkel találkozik, majd az ortodox és a katolikus egyházi vezetőkkel. A Nemzet megváltása-székesegyházban közös imát tartanak, majd misét celebrál a szintén bukaresti római katolikus Szent József Székesegyházban. A nem hivatalos hírek szerint a főváros mellett Jászvásárt, Balázsfalvát és Csíksomlyót keresi fel.

A látogatásról – a római katolikus egyházi vezetőkhöz hasonlóan – nem nyilatkozott Kelemen Hunor RMDSZ-elnök sem. Őt viszont arról is kérdeztük, hogy amennyiben valóban Csíksomlyóra látogat Ferenc pápa, az előremozdíthatja-e a búcsú UNESCO-s világörökségi jegyzékbe vételét. Válaszában elmondta: azt reméli, hogy a román kormány ismét beterjeszti a dossziét, de ennek egyelőre procedurális akadályai vannak – nincs például kinevezett országos bizottság.

Megkerestük Hegedüs Csilla RMDSZ-alelnököt is, aki az UNESCO-s felterjesztésen dolgozó csapat koordinátoraként tevékenykedik.

– Amennyiben ez a látogatás valóban megtörténik, a Kárpát-medence legnagyobb katolikus búcsújának világörökségi kérdése az egyik olyan téma – egyebek mellett a Batthyáneum vagy általában a visszaszolgáltatások mellett –, amely terítékre kell hogy kerüljön. Ha valóban idelátogat a pápa, erre fel fogunk készülni – fogalmazott Hegedüs Csilla.

Ferenc pápa csíksomlyói látogatása régóta foglalkoztatja a híveket, a Szentatya az utóbbi években többrendbeli meghívást kapott a pünkösdi búcsúra. Ugyan nem Csíksomlyóra, de Romániába tavaly Klaus Johannis államelnök és Viorica Dăncilă miniszterelnök is meghívta.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek