Pápai látogatás

220

Csütörtökön még csak kósza hírként, egy nappal később már tényként lehetett kezelni, hogy Csíksomlyóra látogat június elsején Ferenc pápa, Vatikán államfője, Krisztus földi helytartója. És ahogyan számítani lehetett, a pápalátogatás híre pro és kontra véleményeket is szült.
Az tény, hogy ilyen rangos egyházi főméltóság nem látogatott el a magyarság legjelentősebb keresztény búcsújáró helyére. És az is tény, hogy az államfők sem gyakran látogatják meg a székelység és a magyarság legnagyobb kegyhelyét.
Ahogy hivatalossá vált Ferenc pápa csíksomlyói látogatása, a közösségi médiában hamar elkezdődött a sárdobálás. A pápát többen migránspártinak, antikrisztusnak, a sátán pápájának nevezték, ugyanakkor voltak olyan személyek is, akik azt írták: Ferenc pápának semmi keresnivalója nincs Csíksomlyón.
Emlékezzünk csak vissza 1999-re, amikor az akkori pápa, az azóta szentté avatott II. János Pál ellátogatott Romániába: mekkora vihart kavart, hogy a szentatya csak Bukarestig jutott, és annak ellenére, hogy az országban a katolikusok Erdélyben vannak többségben, az ő háromnapos látogatása csak a fővárosra szorítkozott.
A húsz évvel ezelőtti pápalátogatáshoz képest Ferenc pápa Bukaresten kívül három másik várost is meglátogat: Iași-ban a moldvai katolikusokhoz, Balázsfalván a görögkatolikusokhoz, míg Csíksomlyóra a székely és nem utolsósorban az erdélyi magyar katolikusokhoz megy. Noha sokan azt hiszik, ez utóbbi a legnagyobb gesztus, amit Ferenc pápa tesz háromnapos romániai látogatása idején, pont akkora jelentősége van a balázsfalvi látogatásának is, mint a csíksomlyóinak.
A pápalátogatás lehet Csíksomlyó történelmének egyik legnagyobb mozzanata. Ilyen rangos élő vendége még nem volt az összmagyarság legnagyobb kegyhelyének, és valószínű, hogy egyhamar nem is lesz. Biztos vagyok benne, hogy hívő keresztények százezrei zarándokolnak majd el a somlyói Nyeregbe, hiszen nem mindennapi találkozásban lesz részünk: Jézus Krisztus földi helytartója celebrál szentmisét, mond szentbeszédet és áldja meg a jelenlévőket. A pápa csíksomlyói látogatása egy vissza nem térő lehetőség, amit nem szabad kihagyni.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek