Panaszt tettek Tanasă ellen

Megelégelték a szimbólumok elleni hajszát

203

Gyergyószentmiklós polgármestere panaszt tett az ügyészségen a feljelentéseiről elhíresült Dan Tanasă ellen, mivel uszító vádakat fogalmazott meg a város vezetőivel szemben. Nagy Zoltánhoz többen is csatlakoztak, és erre biztatják azon városok lakóit is, ahol szintén a székely szimbólumok ellen lép fel Tanasă.

A főtéri városzászlót is levetetné Tanasă Fotó: Lázár Hajnal

Több pert is indított már Gyergyószentmiklós ellen Dan Tanasă. Az egyik következményeként tavaly eltávolították a város zászlaját és a székely zászlót a polgármesteri hivatal épületéről.
A feljelentő ezzel nem elégedett meg, újabb három pert kezdeményezett. A városházáról eltávolított zászlók helyett a városvezetés egy zászlórudat állíttatott a főtéren, arra került fel a város zászlaja. Tanasă ennek eltávolítását is követeli, ugyanakkor szemet szúrt neki a városháza felirat is, valamint a művelődési központon szereplő magyar felirat, amely esetben szerinte nem helyénvaló, hogy az épületen azonos méretben és egymás mellett van feltüntetve az intézmény magyar és román megnevezése.
Blogbejegyzésben Tanasă ráadásul azzal vádolta meg a gyer­gyó­szentmiklósi önkormányzatot, hogy a Horthy Miklós által elindított harcot folytatja. Mindezek miatt Nagy Zoltán polgármester a Székely Figyelő Alapítványhoz fordult jogi segítségért, hogy panaszt tegyen uszítás miatt. Az alapítvány azt javasolta, hogy az ügyészségen és a Diszkriminációellenes Tanácsnál is tegyen panaszt.
Nagy Zoltánhoz csatlakozott Mezei János korábbi polgármester is – és szintén panaszt tett a gyergyószentmiklósi ügyészségen –, valamint további nyolc személy (korábbi és jelenlegi tanácsosok). Megszövegezés alatt áll egy közös panasz is, amit a Diszkriminációellenes Tanácshoz juttatnak el.
– Nehezményezzük, hogy olyan állításokat közöl tényként, amit semmi nem támaszt alá, a románság és magyarság közti szakadékot igyekszik mélyíteni – mondta Mezei János megyei tanácsos, Gyergyószentmiklós korábbi polgármestere.
– Alaptalanul rágalmaz, és szimbólumaink meghurcoltatása az egész közösségre nézve sértő – fogalmazott Nagy Zoltán jelenlegi polgármester. A kezdeményezők arra biztatják a város lakóit, hogy minél többen csatlakozzanak hozzájuk.
– Évek óta zaklatja ez az ember egész Székelyföldet, folyamatosan védekezésre kényszerítve a választott vezetőket. Itt az ideje, hogy a közösség ezt ne tűrje tovább, s túl a háborgáson maga is cselekvésre szánja el magát – fogalmazott Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány vezetője. Hozzátette, azt remélik, hogy több gyergyószentmiklósi lakos is panaszt tesz majd, illetve azt is szeretnék, ha ezt a példát más települések lakói is követnék.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek