2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Panaszkodnak a kofák is, a vásárlók is

Az egész nap szemerkélő eső ellenére zsúfolt volt tegnap a zöldségpiac Csíkszeredában. Legtöbben még a napi fogyasztásra szánt friss zöldségért vagy gyümölcsért firtatták a standok kínálatát, de már az őszi eltevések időszaka is megkezdődött, így nagyobb tételekben is veszik a paradicsomot, padlizsánt.

A padlizsán kilójáért 2,5 lejt kérnek. Csak nagy mennyiségnél hagynak ki az árból
A padlizsán kilójáért 2,5 lejt kérnek. Csak nagy mennyiségnél hagynak ki az árból

[dropcap]E[/dropcap]gyértelműek már az ősz jelei a csíkszeredai piacon: a gazdag zöldségkínálat és a dinnyerakások mellett megjelent a magvaváló szilva, a szőlő is, a piac melletti parkolóban pedig egyre több árus kínálja nagy tételben a téli eltevésekhez valót.

Kerti, mert a kertben van a melegház
– Lesz-e jövő héten is ebből a nagyfajta paradicsomból? – tudakolta egy asszony az egyik kofától.
Paradicsomlét főzne, de úgy gondolja, még egy kicsit korán van.
– Azt hiszem, jövő héten megvásárolom a paradicsomot és befőzöm. Tavaly is ettől az árustól vettem, finom, leves paradicsom volt. Gondolom, úgy húsz kilót elteszek az idén is – nézegette az asztalra kipakolt, valóban szép árut. A paradicsom kilóját három lejért kínálta a kofa, egy másik rakásban valamivel apróbbak voltak, két lejért.
– Inkább a két lejes paradicsomot veszik, kevesen vásárolnak a mienkből – állapította meg az egyik Maros megyei termelő, akinek asztalán méretes, szabálytalan formájú, érett-repedt, lilás-pirosas színű paradicsomokat találtunk. Ezek kilója hat lej, de az árus bizonygatja, ízük, zamatuk messze felülmúlja a két-három lejért kínált paradicsomét.

Kemény versenytársak a multik
– Kezdtek már vásárolni az eltevésekhez, de kevesebbet árulunk, mint tavaly ilyenkor. Igazából évről évre rosszabb – adott helyzetképet egy galaci termelő, aki portékáját nagy tételben a piac melletti parkolóban kínálja. Felesége fent a piacon, egy asztalnál, kis tételben árul. A cetli szerint többek között kerti paradicsomot, de a férje elárulja: melegházban termett minden zöldségük, ott tudták öntözni, a kinti ültetvényeket a szárazság tönkretette.
– Kénytelenek vagyunk az árainkat a bevásárlóközpontokban alkalmazott árakhoz igazítani. Pedig az ott forgalmazott zöldségeknek közel sincs olyan ízük, mint a mienknek. De a tegnap is láttam az egyik boltban, hogy 1 lej 40 baniért árulták a vinetét. Így két lejnél többet mi sem nagyon kérhetünk, ha el akarjuk adni – mondta.
És valóban, a fekete, fényes héjú, méretes padlizsánok kilója 2 lej 50 bani volt a piacon, de ha nagyobb mennyiséget kért valaki, adták olcsóbban is.
– Nem tudom, honnan vásárolják a zöldséget a szupermarketek, de hogy nem a termelőktől, az biztos. Pedig sokat segítene rajtunk, akik zöldségtermesztéssel foglalkozunk, ha tőlünk vennék az árut. A vásárlóiknak is jobb lenne – méltatlankodott a rendszer ellen a férfi.
– Megcsappant a vásárlási kedv, érződik a szupermarketek hatása. Szerintem sokan ott veszik meg a zöldséget – kapcsolódott be a beszélgetésbe a következő standnál áruló fiatalember. Ő is Galac megyéből érkezett, paradicsomot, padlizsánt, uborkát, kápia paprikát kínált. – Nehezen vásárolnak az emberek, a magas árakat kifogásolják. Ha vesznek is, legtöbb 10-15 kiló paradicsomot, ugyanannyi padlizsánt – tette hozzá. Ő az uborka kilóját három lejért kínálta, a kápiáért öt lejt kért, a paradicsom két lejbe, a padlizsán kettő ötvenbe került.
– Elég sok. Drágább a zöldség, mint a tavaly. Akkor egy-ötvenben vettem a télire eltenni való padlizsánt, most pedig két lejt adtam kilójáért. Lehet, hogy lesz még olcsóbb is, de jobban szeretem ilyenkor eltenni a télirevalót – mondta egy asszony, aki éppen zakuszkának való zöldségeket vásárolt. – Paradicsomot nem kell vegyek, mert az megtermett a saját kertemben. Már főztem is be belőle vagy tíz kilót, és még lesz. De a padlizsánt meg kellett vásárolnom, akárcsak a kápiát. És nem olcsó mulatság.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb