Pályázz, ha tudsz…

Várhatóan kihagyja a mezőgazdasági minisztérium a jövő évi farmfejlesztési intézkedésekből azt a mellékletet, ami az állattenyésztők 70-80 százalékát teljesíthetetlen követelmények elé állította – mondta el lapunknak Tánczos Barna szenátor. Úgy véli, hosszas győzködés után végre a minisztériumban is belátták, a pályázni, fejleszteni vágyó gazdákkal szembeni korlátozásokkal túllőttek a célon.

IMG_8983

Gyakorlatilag elvesztették az idei évet a mezőgazdasági minisztérium hibájából szü­letett korlátozó feltételek miatt az új vidékfejlesztési program 4.1-es farmfejlesztési és 6.1-es, fiatal gazdáknak szóló támogatási intézkedéseire pályázni kívánó Hargita megyei állattenyésztők – állítja lapunknak az október 30-án zárult, 2015-ös évi pályázati fordulóval kapcsolatban Tánczos Barna szenátor, a felsőház mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának titkára.

Öngólt rúgott a tárca
A magánemberként ugyancsak gazdálkodó, húsmarhatenyésztéssel foglalkozó szakpolitikus bízik abban, hogy a mezőgazdasági minisztériumban – fél évvel a pályázati kiírások meghirdetése után – végre felismerték a túlszabályozással elkövetett baklövést, így jövőre könnyebb, ésszerűbb feltételek mentén pályázhatnak az állattartók.
– Csak remélni tudom, hogy jövőre jobb lesz a helyzet. Három hónap után nagy nehezen sikerült személyesen meggyőznöm George Turtoi államtitkárt arról, hogy a pályázati feltételek meghatározásakor mekkora hibát követtek el. Nem hitt a szemének, és azzal védekezett, hogy ő erről nem tudott. Hatalmas öngólt rúgott magának a minisztérium. Tehát akkor, amikor a környezetvédelmi tárca nem tiltja meg az istállóépítést Natura 2000-es természetvédelmi területen vagy az erdők közelében, amikor a kulturális minisztérium a műemlékek környékén nem tiltja meg a gazdálkodást, állattartást és a szállítási minisztérium sem tiltja meg a vasutak közelében az istállók építését, akkor a mezőgazdasági minisztérium olyan mellékletet tesz be a pályázati kiírásba, ami sokkal szigorúbb, sokkal lehetetlenebb megkötéseket tartalmaz, mint a többi minisztériumé. És ezt pont az az intézmény teszi, amely a gazdákat kellene segítse, támogassa, akár más szaktárcákkal szemben is – hangsúlyozta lapunknak Tánczos.

Elhagyják a mellékletet
A szenátor kifejtette: az államtitkár felháborodása alapján biztos benne, hogy a jövő évi gazdáknak szóló pályázati kiírásokból a kifogásolt melléklet kimarad.
– Turtoi előttem olvasta el a melléklet szövegét. Biztos vagyok benne, hogy ezt jövőre kiveszik a kiírásból, és javítanak a pályázati feltételeken. Nem lehet ennyire beszűkíteni a fejleszteni kívánó állattenyésztőket. A trágyamenedzsmenttel kapcsolatban is bízok abban, hogy az APIA-t jobb belátásra lehet téríteni. Országos szinten az ellenőrzések során olyan problémákkal szembesülnek, amire előzőleg senki sem gondolt Bukarestben. Tehát akkor, amikor az állattartó gazdák 70-80 százaléka nem tud eleget tenni olyan aberráns feltételeknek, amit a minisztérium megszabott, akkor a szaktárca képviselői is rá kell jöjjenek, hogy az általuk elképzelt vagy megálmodott ideális állapot messze nem tükrözi a valóságot – állítja Tánczos. A Hargita megyei szenátor amúgy sajnálja, hogy az év elejétől a pályázni kívánó gazdák tájékoztatásába, ösztönzésébe fektetett munkájuk az idén nagyrészt kárba ment.
– Hiába győztük meg a fórumokon a gazdálkodókat, ha azok a feltételek, amiket teljesíteniük kellett volna, lehetetlenek. Nagyon sokan ezért álltak el a pályázástól – tette hozzá Tánczos.
Kérdéses átminősítés
A szenátor kérdésünkre a megye településeinek 80 százalékát hátrányosan érintő, a községeket alacsony mezőgazdasági termelési potenciálúnak besoroló – így az itt élő, uniós forrásra pályázó gazdákat 20-25 ponttól megfosztó – minősítésre is kitért. Kifejtette, esélyt lát rá, hogy a gyümölcstermesztési alintézkedésben kínált – hivatalos talajbevizsgálással alátámasztott – átminősítési lehetőség jövőre már más intézkedésekben, a növénytermesztők és az állattenyésztők pályázataihoz is elérhető legyen.
– Jó román szokás szerint egy dolgot megbeszéltünk az asztalnál, és teljesen mást csináltak. Többedmagammal vettem részt a mezőgazdasági minisztériumban azon a megbeszélésen, ahol világosan elmagyaráztuk, nem jó a pályázatok pontozásánál figyelembe vett mezőgazdasági potenciálos táblázat. Elismerték, hogy valóban túlzott a termelési potenciálbesorolásos számítás, és ezen változtatnak. És valóban változtattak is, de csak egy annyira szűk szeleten – a gyümölcstermesztési alintézkedés esetében –, amivel gyakorlatilag nem befolyásolták a kiírásokat. Jövőre remélem, hogy ugyanaz a lehetőség, amit a gyümölcsösöket telepítő gazdáknak felkínálnak, érvényes lesz az állattenyésztők és növénytermesztők esetében is. És a gazda, bár saját költségére és utánajárására, de legalább esélyt kap arra, hogy bebizonyítsa, az, aki az ő településére, parcellájára, dűlőrészére Bukarestből megállapított valamit, az tévedt. Már az is elfogadhatatlan, hogy valakik a bukaresti irodából úgy határozzanak, a Csíki-medencében a pityókatermesztésre vagy hegyi legelőinken az állattartásra nincs potenciál. De ha már ennyire centralizált országban élünk, legalább a lehetőséget adják meg, hogy – hiteles mérések alapján – ellentmondhassunk és bebizonyíthassuk, félrebeszélnek – fogalmazott Tánczos.

Domján Levente