Pályázz! A jövő magad vagy!

Dr. Verestóy Attila Alapítvány

570

Tizenegyedik alkalommal hirdeti meg a Hargita megyében élő, szociálisan hátrányos helyzetű középiskolásoknak, nappali tagozatos egyetemistáknak szóló ösztöndíjpályázatát, és támogatja anyagilag a megyebeli fiatal kutatók munkáját a Dr. Verestóy Attila Alapítvány. Már lehet, érdemes pályázni.

Tíz év alatt több száz fiatal tanulmányát támogatta az alapítvány Fotó: archív

Év elején cikkeztünk arról, hogy a Verestóy Attila által alapított, Székelyud­var­helyen működő civil szervezet a szenátor halála után is folytatja munkáját. A politikus nevét viselő alapítvány vezetősége és kuratóriuma már február elején megerősítette: a 2008-ban létrehozott, idén jubiláló alapítvány hű marad eredeti céljaihoz, és lehetőségei szerint támogatni fogja a jövőben is a Hargita megyében élő, szociálisan hátrányos helyzetben lévő fiatalokat abban, hogy középiskolai és felsőfokú tanulmányaikat folytathassák, befejezhessék, ugyanakkor évi több ezer lejes támogatást nyújtanak a megyében élő és dolgozó fiatal kutatóknak.

Minden pályázón próbálnak segíteni
– Az alapítványnak sokrétű tevékenysége van, de mind közül a legfontosabb A jövő magad vagy! ösztöndíjpályázat. Idén 11. alkalommal hirdetjük meg, mert fontosnak tartjuk azt, amit az alapító is: az anyagiak hiánya ne álljon a tanulás, a szülőföldön való boldogulás útjába. Az eltelt évek alatt több mint 2 millió lejt költöttünk az ösztöndíjakra, és ennek a programnak 227 diák és 21 kutató volt a kedvezményezettje – fogalmazott a múlt pénteki sajtótájékoztatón Nemes Melinda ügyvezető igazgató. Hozzáfűzte: az alapítvány által biztosított ösztöndíjat évről évre egyre többen pályázzák meg, s bár mindenkinek nem jut a havonta folyósított összegből, jó hír, hogy ebben az esztendőben összesen 24 középiskolás és 12 egyetemista részesülhet az alapítványi pénzügyi támogatásban.
– A középiskolások idén is 250 lejt, a nappali tagozatos egyetemisták pedig 400 lejt kapnak havonta az iskolai tanév ideje alatt, azaz a szeptembertől júniusig tartó perió­dusban. A pályázatok elbírálása nem változott. Fő szempont az előző év tanulmányi eredménye, a 10-es magaviselet, a szociális helyzet, amelynél nemcsak az egy főre jutó jövedelmet vesszük alapul, hanem például a családtagok számát, azt, hogy a kérelmező fiatal árva, félárva vagy esetleg elvált szülők gyermeke, ingázik-e, bentlakásban vagy albérletben él. Csak a nappali tagozaton, az alapképzésen tanuló egyetemistáknak adunk ösztöndíjat, az asszisztens- és/vagy mesterképzést nem áll módunkban támogatni. Biztatunk minden tanulót, hogy pályázzon, mert aki nem kapja meg a havi tanulmányi ösztöndíjat, azt is megpróbáljuk segíteni. Akár úgy, hogy több 100 lej értékű iskolakezdő csomagot adunk, akár úgy, hogy fizetjük a bentlakás, ingázás költségeit – közölte Nemes.

A kutatókról sem feledkeznek meg
A Hargita megyei és a megye területén tudományos munkát végző kutatók ugyancsak pályázhatnak az alapítványnál. Esetükben a korhatár 35 év.
– Ebben az évben három kutató munkáját támogatjuk havi 500 lejes ösztöndíjjal. Ezt az összeget egy évig folyósítjuk, így a 12 hónap alatt összesen 6000 lej értékben segítjük a fiatal szakemberek munkáját. Pályázatot a három fő kutatási területen (a humán tudományok, reál- és természettudományok, műszaki tudományok) lehet benyújtani – fejtette ki az ügyvezető igazgató.
A pályázatokat a középiskolá­sok és egyetemisták augusztus 10-ig, a kutatók augusztus 24-ig (a postai bélyegző dátuma) nyújthatják be. A beérkezett igényléseket az alapítványi kuratórium bírálja el, az eredményhirdetés augusztus 24-én, illetve szeptember 14-én lesz, és ahogy a korábbi években, a sikeresen pályázók névsorát a honlapon is közzéteszik.
A pályázattal kapcsolatosan minden információt megtalálhatnak a Dr. Verestóy Attila Alapítvány honlapján (www.verestoyattila-alapitvany.ro), szintén innen tölthető le a szükséges pályázati űrlap. Ez igényelhető ugyanakkor elektronikus levélben is a verestoyattilaalapitvany@yahoo.com e-mail-címen. Aki személyesen akar érdeklődni, az megteheti a munkaidőben hívható 0266–218424-es telefonszámon. A kitöltött űrlapot, a szükséges dokumentumokat a Fundația Dr. Verestóy Attila, 535600 Odorheiu Secuiesc OP 1., CP 8, jud. Harghita postai címre kell elküldeni.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.