Pályázhatnak a családi gazdaságok

81

Újabb pályázati lehetőségeket kínál a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség az uniós for­rásokból fejleszteni kívánó gaz­dálkodóknak, mezőgazdasági vállalkozásoknak. Az Országos Vidékfejlesztési Program tegnaptól elérhető intézkedései a családi gazdaságok fejlesztése, a gyümölcstermesztés és gyümölcsös-telepítés, illetve a mezőgazdasági termékek feldolgozása iránt érdeklődő pályázóknak szólnak.

[dropcap]A[/dropcap] gazdák számára eddig kínált két intézkedés – a 4.1-es farmfejlesztés és a 6.1-es fiatal gazda – mellé további négy intézkedés pályázati kiírását hirdette meg tegnaptól a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség: a pályázók rendelkezésére bocsátott támogatási keret ezúttal 245 millió euróra rúg. A négy új pályázati lehetőség közül a 4.1a jelzésű alintézkedésben a gyümölcstermesztési beruházásokra, a gyümölcsösök telepítésére, faiskolák létrehozására lehet pályázni, míg a 4.2 és 4.2a jelzésű alintézkedések az alapvető mezőgazdasági termékek feldolgozását, hozzáadott értékének növelését célzó beruházásokhoz kínálnak támogatást a termelőknek, agrárvállalkozásoknak.
Hargita megyéből ugyanakkor a legnagyobb érdeklődés várhatóan a kis családi gazdaságok felzárkóztatását 15 ezer euróval segítő 6.3-as intézkedést kíséri: a pályázati feltételek nagyjából megegyeznek a fiatal gazdák elindulását támogató 6.1-es intézkedésével. Fontos tudni, hogy a családi gazdaságoknak szánt 15 ezer eurós vissza nem térítendő támogatásra azok a gazdák is benyújthatják pályázataikat, akik a korábbi, félig önfenntartó gazdaságokat támogató 141-es intézkedésben is részt vettek és a vállalásaikat a 141-es pályázatuk teljes időszakára, azaz öt esztendőre teljesítették. A támogatás elnyerését – akárcsak a fiatal gazda pályázók esetében – ezúttal is egy minimális, illetve egy minőségi pontszámhatár eléréséhez kötik: a 6.3-as intézkedésre pályázó gazdák 15 pont alatt nem számíthatnak finanszírozásra, míg az azonnali szerződéskötést eredményező minőségi pontszámhatárt július hónap folyamán 70 pontnál húzták meg. Ez viszont – az intézmény tájékoztatója szerint – hónapról hónapra csökken, így a 15 ezer eurós támogatás elnyeréséhez augusztusban már 50, szeptembertől 35, míg októberben már a minimálisan megkövetelt 15 pont is elégséges lesz.
A pályázatok benyújtásának határideje 2015. október 30., de a megfelelő pontszám birtokában nem ajánlatos az utolsó pillanatokig várni: a családi gazdaságok fejlesztési projektjeit ugyanis – folyamatos kiírás mellett – az idei évre szánt támogatási keretösszeg kimerüléséig fogadják.
A Hargita megyeihez hasonló, hegyvidéki övezetben működő családi farmok támogatására amúgy összesen 21,85 millió euró áll rendelkezésre. A támogatási feltételekről és a kiírás részleteiről bővebb információt a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség honlapján (www.afir.info, vagy a www.apdrp.ro) lehet találni vagy az intézmény Hargita megyei, Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 24. szám alatti kirendeltségén lehet igényelni.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.