Pályázati tudnivalók 2020-ban

Online találkozó

Person using tablet
75

Kilencedik alkalommal szervezte meg a St. Georgius Manager Club a webtalálkozót, amelyen két szakember beszélt a pályázati tudnivalókról 2020-ban. A jelenlegi gyülekezési korlátozások miatt online tartották a találkozót, ahol például olyan kérdésekre kaptak választ az érdeklődők, hogy milyen várható vissza nem térítendő pályázatok érhetők el, ugyanakkor gyakorlati tanácsokkal is gazdagodtak.

Fotó: freepik.com

Szilágyi Nándor közgazdász első körben arról beszélt, hogy kinek érdemes pályázni, és milyen lehetőségek állnak rendelkezésre.
– A pályázatírás nem befektetési tanácsadás. Mi abban tudunk segíteni a vállalkozásoknak, hogy egy kis pluszpénzhez jussanak, ezáltal is fejlesztve a tevékenységet – mondta a szakértő, aki 2009-ben indított saját céget, hazai és magyarországi pályázatokkal foglalkozik. A főként mikro-, kis- és középvállalkozások számára elérhető forrásokról beszélt, ezeket öt kategóriába sorolva vázolta fel. Mint mondta, egy pályázónak fontos ismerni a piacot, hogy kinek ad el és hogyan. Alkalmazni kell munkavállalókat, megfelelő tudás szükséges és egy jó ötlet, amit meg lehet valósítani. A koronavírus-járvány előtt számos vállalkozó küzdött munkaerőhiánnyal, ez valószínűleg változni fog a krízis lejárta után.

Biztosítani kell az önrészt
Elősorban a Start-Up Nation 2020 pályázatokról esett szó, amelyek állapota egyelőre bizonytalan, konkrétumokat nem lehet tudni.
– Remélhetőleg a káosz után megnyitják ezeket az alapokat, hiszen egy gazdaságélénkítő programról beszélhetünk – mondta Szilágyi Nándor. Ez a lehetőség a 2017. január 30-a után alapított vállalkozásoknak, korlátolt felelősségű társaságoknak hivatott segíteni, olyan tevékenységgel, amit előző évben még nem végzett a cég. Maximum 200 000 lej pályázható, nagyjából 10 000 pályázónak. A kivitelezési idő a támogatási szerződés megkötésétől számított egy év.
– Elszámolható költségek a Start-Up esetében: gépek, berendezések, szoftverek, illetve helyiség, személygépjármű, bútor vásárolható. Emellett weboldalkészítésre, képzéseken való részvételre, tanácsadás igénybevételére, banki kamatra és két reklámtáblára igényelhetünk támogatást – fűzte hozzá a közgazdász. A támogatás előfinanszírozás – partnerbankon keresztül – vagy utófinanszírozás útján történik, a pályázás módja online. Egyéb feltételei a forrásnak, hogy a vállalkozást legalább három évig működtetni kell, illetve az alkalmazottak számára két évig kell fenntartani a munkahelyet, és 5-10%-os önrészre lehet számítani.

Fejlesztési alapok
Egy másik lehetőség a piaci termékek és szolgáltatások értékesítésének fejlesztési programja, amelyet mikro-, kis- és középvállalkozások, szövetkezetek vehetnek igénybe. A nyertes pályázóknak vállalniuk kell, hogy a támogatási szerződés megkötésének évét követő 3 éven át működtetik a vállalkozást, megtartják a beruházási terv online beadásában rögzített alkalmazotti létszámot.
– Az elkülönített költségvetés értéke 40 000 000 lej, ami legalább 160 pályázó számára elegendő. Ennek tárgyát képezhetik számítástechnikai IT-berendezések, vonalkódbeolvasó készülékek, elektronikus mérlegek, elektromos és villástargoncák, bútorzat, irodai felszerelések – tette hozzá Szilágyi Nándor. Emellett beszerezhetők áruszállító eszközök, irányításirendszer-tanúsítványok, létrehozható weboldal és kereskedelmi helyiség fűtését vagy légkondicionálását ellátó berendezés.
Egy harmadik kategória a mikroiparosítás, amelyre kis- és középvállalkozások pályázhatnak a következő régiókból: Északkelet, Délkelet, Munténia, Olténia, Nyugat, Északnyugat, Központ, valamint mikro-, kis- és középvállalkozók a fent említettek és Bukarest-Ilfov megye területéről. A pályázat benyújtásának időpontjában legalább két lezárt üzleti évvel kell rendelkezni. Vállalni kell, hogy a támogatási szerződés után 3 évig működtetik a céget, a rögzített alkalmazotti létszámot és a munkahelyeket. Értéke 65 000 000 lej, leosztva legalább 145 pályázóra. Az áfa ebben ez esetben nem támogatott.
– Elszámolható költségek a gépek, eszközök, mérőműszerek, feltalálói szabadalom, termékek és szolgáltatások márkái, online kereskedéshez használt szoftver, irodai felszerelés és honlap létrehozása. A beszerzést három különböző árajánlattevőből, a legjobbat választva kell végezni, mindennek újnak kell lennie, és hatvan munkanap áll rendelkezésre, hogy a beruházás megvalósuljon a támogatási szerződés aláírásától számítva – magyarázta a közgazdász. A támogatás utófinanszírozás, a benyújtástól számított harminc munkanapon belül folyósítják azt, helyszíni szemle megejtése után.

Fiatal gazdákat segítenek
– A mezőgazdasági termékek feldolgozása és marketingje nevű programra magánvállalkozók (PFA), egyéni és családi vállalkozók, részvénytársaságok, mezőgazdasági szövetkezetek, korlátolt felelősségű társaságok és termelői csoportok pályázhatnak. Ebben az esetben elszámolható kisméretű vágóhidak létrehozása, környezetbarát építmények építése, kiszolgálószemélyzet részére építhető öltözők, ebédlők, fertőtlenítők. Nemzetközi szabványok bevezetésének költségei, áru értékesítését szolgáló költségek – mondta Szilágyi Nándor. A támogatási arány 50 százalék az elszámolható költségekből termelői csoportok, szövetkezetek és mikro-, kis- és középvállalatok esetén, 40 százalék, más formák esetében. Utófinanszírozással történik a támogatás, és nem haladhatja meg a 300 000 euró/pályázat összeget. Leadása online történik, havi kiértékelése lesz a pályázatoknak, pontküszöb alapján. A kért összeg fele igényelhető előlegben, a kivitelezési idő pedig három év építkezés esetén, valamint kettő építkezés nélkül. Megfigyelési időszak a kivitelezés után öt év.
A szakértő ezután az utolsó kategóriáról, a Fiatal gazda programról beszélt. Fiatal gazdák igényelhetik, 18 év felett és 41 év alatti mezőgazdasági ismeretekkel rendelkező személyek. A pályázó vállalja, hogy ismeretekre tesz szert és először fog mezőgazdasági egységet vezetni. A gazdaságra vonatkozó szabályok pedig, hogy 12 000 és 50 000 SO közötti kell legyen a gazdaság mérete.
– Fontos, hogy a vállalkozás már be legyen jegyezve a pályázat leadása előtt. Elfogadott cégformák a magánvállalkozó, egyéni és családi vállalkozás, korlátolt felelősségű társaság. Kedvező elbírálás esetén kilenc hónapon belül hozzá kell látni a kivitelezésnek. Nagyjából 18 hónap után zárul le a pályázat. A második fizetési részlet igénylése előtt az első részlet legalább 20 százalékát fel kell mutatni mint bevételt. Költeni lehet területre, állat- és növény-vásárlásra, gépekre, takarmányra. Nagyobb gazdaság esetében
50 000 euró kapható, kisebb esetében pedig 40 000 – zárta előadását a szakértő. Mint mondta, a pályázatírás és igénylés bonyolultnak tűnhet a vállalkozók számára, ezért kell segítséget kérni és körültekintően eljárni. Hangsúlyozta, hogy ezek az alapok segíthetnek a fejlődésben, a kapcsolatépítésben és a gazdasági előrelépésben is.

Fülöp Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.