Pályázati ötletek egy helyen

27

Az országos operatív program helyét regionális operatív programok veszik át, a 2021–2027-es tervezési időszakra a pályázati ötleteket Hargita Megye Tanácsa egyetlen felületre gyűjtötte össze. A kezdeményezésről Borboly Csaba megyeitanács-elnök számolt be virtuális sajtótájékoztató keretében.

Korábban egységes operatív program volt országos szinten, most minden régiónak külön operatív programja lesz. A döntések közvetlenebb módon juthatnak el a lakossághoz és az érintettekhez – közölte Borboly Csaba tegnapi virtuális sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az európai uniós támogatások lehívása érdekében Hargita Megye Tanácsa szorgalmazza a pályázást a különböző ágazatokban. Az ideideproiecteue.judetulharghita.ro weboldalon az elmúlt hónapban 440 beruházási, szolgáltatási és más szakterületeket érintő projekt gyűlt össze, összértéke megközelíti a 21 milliárd lejt.

A pályázati ötletek összegyűjtésébe bevonták a polgármestereket, az egyházak képviselőit és a civil szférát, a közös munka eredménye pedig a megye fejlesztési elképzeléseinek részletes portfó­liója.

Az elöljáró közölte, eddig közel 440 ötlet gyűlt össze, a feltöltések száma azonban folyamatosan növekszik. A kezdeményezés célja összegyűjteni térségenként az ötleteket.

Mint mondta, a projektötletek térségenkénti megoszlását tekintve, a beérkezett elképzelések 41%-át a Csík térségből beküldött tervek adják (181 ötlet). Ezt követik az Udvarhely térségből érkezett ötletek (122), amelyek 28%-ot tesznek ki, a Gyergyó–Maroshévíz térségből érkező tervek a projektek 17%-át fedik le (61 ötlet). A megye egészére vonatkozó projektek (75 ötlet) a tervek mintegy 17%-át teszik ki.

A beérkezett projektötletek majdnem kétharmada, 67%-a a vidéki övezeteket fedi le (294 ötlet), amíg a városokat érintő projektek 21%-ot tesznek ki (91 ötlet). Ezek mellett környezetvédelmi és városfejlesztési területeket céloz meg a projektek 12%-a (54 ötlet) – hangzott el a tájékoztatón.

– A beruházások értéke 19 milliárd lej, a szolgáltatásoké pedig 246 millió lej, egyéb ötleteké 1,6 milliárd – mondta Borboly Csaba, kiemelve, hogy 85 százalékot nyom a latban a beruházások összege és mértéke.

Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, a Regionális Operatív Program 2021–2027-es fő irányelve a klímaváltozás mérséklése. Ez Hargita megye számára kedvező lehetőséget biztosít a turizmus, a helyi termékek és a terület biodiverzitásának fenntartása érdekében.

– A vidék–város eloszlás tekintetében Hargita megye rurális megye. A lakosság zöme vidéken vagy kisvárosban él. Esetünkben kizárólag a Regionális Operatív Program biztosít olyan pályázati kiírásokat, amelyekhez ezek a kistérségek is hozzáférhetnek – hangsúlyozta.

A megyeelnök kiemelte, 107 projekt új munkahelyek létrehozását célozza, ezek hangsúlyosan a fiatalok befogadását, itthon maradását és versenyképes bérezését tartják szem előtt. Mint mondta, szeretnék ha a térség és a megye fejlődne, ezzel is támogatva a fiatalok itthoni megélhetését és a bérek növekedését.

Fülöp Orsolya

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.