2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Pályázati lehetőségekre készül a városháza

Az új uniós pályázati időszakra készül a gyergyószentmiklósi városvezetés: terveket frissítenek és újakat rendelnek, hogy minél több pályázati lehetőséget kihasználhassanak – erről Nagy Zoltán alpolgármester beszélt sajtótájékoztatón.

Az egyik prioritás a múzeum épületének felújítása. Forráskeresés fFotó: Lázár Hajnal
Az egyik prioritás a múzeum épületének felújítása. Forráskeresés Fotó: Lázár Hajnal

A 2020-ig tartó új uniós pályázati időszakban most már körvonalazódik, hogy mire és miképpen lehet pályázni, egyre több információt hoznak nyilvánosságra, amelyek birtokában a gyergyószentmiklósi városvezetés igyekszik felkészülni a kiírásokra.
– Feltérképeztük azokat a terveket, melyekkel pályázni szeretnénk, ezek aktualizálására forrásokat különítettünk el, ugyanakkor új tervek készítését is elindítottuk – közölte Nagy Zoltán alpolgármester. A részletekről azt mondta: szeretnének támogatást nyerni a Tarisznyás Márton Múzeum épületének felújítására, az elképzelések szerint kívül-belül megújulna a műemlék épület. A már létező tervek frissítésére 20 ezer lejt különítettek el.
A víz- és csatornahálózatot is bővíteni kívánja a városvezetés a következő években. Amint a jelenleg zajló felújítási, bővítési munkálatokat befejezik és átadják a rendszert, a város lakásainak körülbelül hatvan százaléka lesz a szennyvízhálózatra csatlakozva. Nagy Zoltán alpolgármester azt mondta, szeretnék az egész városra kiterjeszteni a rendszert.
Útjavításra is pályázna az önkormányzat: többek között a Testvériség sugárút, a Tűzoltók, Békény, Dózsa György, Halászok, Ady Endre utca kerülne felújításra, ezek terveit is aktualizálni kell. Az alpolgármester kifejtette, ahhoz, hogy az útjavításra sor kerülhessen, több tervnek és stratégiának kell elkészülnie. Így el kell készíteni egy, a szé-dioxid-kibocsátás csökkentéséről szóló stratégiát, amely első lépésként felméri, hogy a város mely részén milyen mértékű a károsanyag-kibocsátás, és ajánlásokat fogalmaz meg a csökkentés lehetőségeire vonatkozóan. Ugyanakkor a város mobilitási tervét is el kell készíteni.
– Ha kiderül, hogy a főtéren túl nagy mértékű a szén-dioxid-kibocsátás, akkor mentesíteni kell a túlzott forgalomtól, és más útvonalat kell biztosítani a járműveknek – ismertette példával a folyamatot az elöljáró.
Tömbházak szigetelésére is pályázna a városháza. A tervezési költségek az önkormányzatot terhelik, ezek elkészítésére is pénzt különített el a helyi önkormányzat. Ez idáig 14 tömbház lakói tömörültek lakástulajdonosi tár­sulásokba, számukra nyílik lehetőség, hogy részt vegyenek a pályázaton.
Oktatási intézmények fejlesztése is szerepel a polgármesteri hivatal terveiben, a Csodavilág Napközi Otthont bővítenék a tetőtér beépítésével. Ez esetben a technikai dokumentációt kell aktualizálni, amire 65 ezer lejt hagyott jóvá az önkormányzat. A közeljövőben a Csillagszem napközi felújítását is szeretnék megvalósítani.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb