2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Pályázati lehetőségeket ismertettek

Fedezzük fel! – új kezdet az EU-s finanszírozásban címmel tartottak konferenciát kis- és kö­zepes vállalkozók számára tegnap Csíkszeredában, a me­gyeházán. Az érdeklődők pá­lyázati lehetőségekkel és a pá­lyázatírással ismerkedhettek, bemutatkozott a Goodwill Con­sul­ting pályázati tanácsadó cég, va­lamint sikertörténetükről számoltak be kisvállalkozók. A Kós Ká­roly Akadémia Alapítvány és a Wil­fried Martens Centre által szervezett eseményen 44 vállalkozó vett részt.

Korodi Attila a tudás és az önbizalom fontosságára hívta fel a figyelmet. Ötletbörze Fotó: Balázs Árpád
Korodi Attila a tudás és az önbizalom fontosságára hívta fel a figyelmet. Ötletbörze Fotó: Balázs Árpád

Egy konferencia-sorozat hetedik állomásaként a tegnap Csíkszeredában vállalkozók, tanácsadók, szakemberek találkoztak. Elsőként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, fontosnak tartja a gondok megoldását, no meg azt, hogy a vállalkozók megosszák egymással a tapasztalataikat, tanuljanak egymástól, illetve tapasztalataikat, észrevételeiket megosszák azokkal is, akik kiírják és finanszírozzák a pályázatokat. Korodi Attila parlamenti képviselő kifejtette: egy csíki vállalkozó akkor tud sikeresen pályázni, ha van rálátása, szakértelme és önbizalma, hogy végig tudja vinni az elhatározását.

Honnan értesülhetünk a pályázatokról?
Fazakas Botond, a Goodwill Consulting pályázati tanácsadó cég pályázatfigyelője ismertette azokat az információs forrásokat, ahonnan értesülhetünk a pályázatokról: hírlevelek, hatóságok weboldala, illetve pályázatfigyelő cégek szolgáltatásai.
A konferencia során számos programot is bemutattak. Szávics Petra pályázati szakértő az európai programokat ismertette, a Horizon 2020-at, a COSME-t és az ERASMUS-t. Négy ágazatot sorolt fel, amelyek terén sok a pályázati lehetőség: kutatás–fejlesztés–innováció, környezetvédelem, környezetbarát gazdaság, szegénység felszámolása.
Fancsali Kálmán, a Kis- és Közepes Vállalkozások Minisztériuma marosvásárhelyi területi irodájának tanácsadója felhívta a figyelmet a Kis- és Közepes Vállalkozások Minisztériumának pályázati lehetőségeire is. Elhangzott, a kezdő vállalkozóknak külön pályázatokat írnak ki, például a START program, amely 20 000 000 lejes költségvetéssel rendelkezik. De pályázni lehet a termékek értékesítésére, valamint a piaci szolgáltatások fejlesztésére és korszerűsítésére, és pályázatok vannak nők által működtetett vállalkozások, illetve mikrovállalkozások számára is.

Hogyan érjük el, hogy a pályázás sikeres legyen?
Szóba került a pályázatok sikerének kérdése is, a témakörről Parajdi Borbála, az Euro Top Consulting menedzsment tanácsadó cég ügyvezető igazgatója beszélt. Tapasztalatai szerint a vállalkozók részéről kétféle hozzáállást tapasztalni: vannak, akik mindegy mire, de pénzt szeretnének szerezni, a második kategória pedig új gépekre akar támogatást nyerni, hogy több terméket vagy új terméket hozzon létre. Mint mondta, a második a sikeresebb megközelítés.

Sikertörténetek
A konferencia része volt olyan vállalkozók beszámolója, akik már nyertek támogatást pályázatok útján. A Metagalax Kft., a Bocskor Pékség, a Kolumbán Optika, a Zetam Plm Kft., a Csíki Vállalkozók Szövetségének képviselői osztották meg tapasztalataikat a hallgatósággal. A beszámolókból kiderült, hogy többnyire berendezésekre, technológiai felszerelésekre pályáztak sikerrel.

Györffy Ibolya

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb