Pályázati lehetőség vállalkozóknak

A székelyföldi gazdaságot is erősítené a magyar kormány

195

A székelyföldi vállalkozások és gazdák erősítése a célja a magyar kormány 2019-ben induló pályázati programjának – hangzott el azon a pénteki csíkszeredai beszélgetésen, amelyen Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja és Kozma Mónika, a programot lebonyolító marosvásárhelyi székhelyű Pro Economica Alapítvány megbízott ügyvezető igazgatója tájékoztatta az újságírókat.

Tóth László főkonzul és Kozma Mónika ügyvezető igazgató. Újabb lehetőség

Magyarország Kormánya a 2019. évi költségvetésében 50 milliárd fo­rintot különített el a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programra, a külhoni magyarok által is lakott területeket célozva, így most a Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja, valamint Maros-Mezőség és Kolozs–Beszterce-Naszód megye után következik a három székelyföldi – Hargita, Kovászna, Maros – megye. A Romániába irányuló támogatásokról 2016-ban született döntés, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke előterjesztése nyomán. A program szakmai alapját a Romániai Magyar Közgazdász Társaság kutatása és a Kós Károly Terv képezi, ezekre építve az említett térségekben főleg mezőgazdasági támogatásokra (eszköz- és állatvásárlásra) pályáztattak, valamint a kis- és középvállalkozóknak nyújtottak lehetőséget.
A magyar kormány 2019-ben induló, székelyföldi vállalkozások és gazdák támogatására szánt pályázati programját ismertette pénteken Csíkszeredában, a megyeházán szervezett beszélgetésen Tóth László főkonzul, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának vezetője és Kozma Mónika, a programot lebonyolító marosvásárhelyi székhelyű Pro Economica Alapítvány megbízott ügyvezető igazgatója. A főkonzul hangsúlyozta, hogy nem nemzetiségi alapon hirdetik meg a pályázatokat, hanem a térségek fejlesztését célozzák, példaként említette, hogy a korábbi erdélyi programokban román vállalkozók is pályáztak. A program elindítását több magyar–román egyeztetés előzte meg, és úgy tűnik, sikerült meggyőzni a román felet arról, hogy ez mindkét országnak, illetve valamennyi itt élő közösségnek hasznára válik. Ez egy win-win helyzet, hangsúlyozta Tóth László hozzátéve, hogy a romániai, a magyarországi és az európai uniós jogszabályoknak egyaránt megfelel a kezdeményezés megvalósítása, így elvileg nincs akadálya a lebonyolításnak.
Kozma Mónika elmondta, az alapítvány honlapján minden tájékoztató anyag román nyelven is hozzáférhető. A benyújtható pályázatok nyelve a magyar, ami összhangban van a nemzetközi szabályokkal – példának hozta fel a Norvég Alap pályázatait, amelyeket angol nyelven kell benyújtani.
A sajtóbeszélgetést megelőzően a három térség – Csík, Gyergyó, Udvarhelyszék – vállalkozóinak szakmai szervezetét tájékoztatták a csíkszeredai megyeházán a programról. A székelyföldi támogatások meghirdetésének pontos időpontja még nem ismert, de mint elhangzott, céljuk elsősorban a helyi vállalkozók erősítése, a mezőgazdasági nagyberuházások támogatása (feldolgozóüzemek, vágóhidak, azaz az elsődleges termékeket felhasználók), amelyeknek integrátor szerepük van, mivel általuk sok beszállító juthat megrendeléshez. A kisebb összegű, 15 ezer eurós támogatásokkal a kis családi vállalkozásokat támogatnák, mivel ilyenekből rengeteg van Székelyföldön, főleg amelyek esetében nem ez a működtetők fő tevékenysége. Az egyik fő cél a minőségi élelmiszer megtermelésének elősegítése.
Tóth László és Kozma Mónika egyaránt hangsúlyozták, hogy a meghirdetés pontos időpontjáról és a feltételekről az alapítvány honlapján (https://www.pro­eco­no­mi­caalapitvany.ro/) szerezhetnek majd tudomást az érdeklődők.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek