Pályázati forrásokból újíthatják fel jövőre

Megtisztították Tusnádfürdő egyik jelképét, a Csukás-tavat

437

Ma elszállítják a tusnádfürdői Csukás-tó beszakadt hídjából származó korhadt fák maradványait, így újra kényelmesen látogatható a festői szépségű állóvíz közvetlen környezete – tudtuk meg Elekes Dénestől, annak a turisztikai cégnek a vezetőjétől, amely bérbe vette a tulajdonostól a tavat, és az elmúlt két és fél hónapban kitakarította azt. Egyébként azt tervezik, hogy pályázati forrásokból teljesen felújítják a tó környezetét: ha minden jól megy, lesz csónakház, csónak és vízibicikli is.

Megtisztult a Csukás-tó. Ma a maradék fatörmeléket is elhordják Fotók: László F. Csaba

Elekes Dénes a Hargita Népének elmondta: idén teljesen befejezik a tó kitakarítását, jövőre pedig tervezik a hozzá tartozó épületek teljes felújítását és a térrendezést. Erre pályázatot nyújtottak be, és most várják annak elbírálását. Többek közt csónakházat szeretnének építeni, ahol csónakokat és vízibicikliket tárolnának, illetve újraparkosítanák a területet.
A takarítás nagyját elvégezték, a víz felszínén úszó, szabad szemmel is látható szemetet eltávolították. Hozzáfűzte: jóval több munkát kell elvégezzenek, mint amire előzetesen számítottak, ugyanis arról értesültek, hogy a tó egyik partján – amelyet a helyiek Halász-falnak neveznek – szivárog a víz, emiatt a tópartot is meg kell erősíteni, hogy az tökéletesen szigeteljen.


Kérdésünkre elmondta: nagyon elhanyagolt állapotban találták a tavat, a hidak le voltak szakadva, a tó tele volt pillepalackokkal, zsákokkal, a nád teljesen benőtte. Most, hogy kitakarították, a belső része már jól néz ki, de korábban a hegyoldalból az esővíz belemosta a törmeléket a tóba, azt kotrógéppel kellett kiszedniük belőle.
– Most úgy ahogy, de tó formája lett, nem látszik a mocsok – jellemezte a Csukás-tó mostani állapotát Elekes Dénes.
Kérdésünkre elmondta: két hónapot dolgoztak, amíg kiszedték a tóból a nádat, a gyékényeket. A víz most már tiszta, áttetsző, itt-ott még látszanak hínárok. Egyébként meglehetősen bonyolult munkálatok vannak még hátra: előbb partszigetelésre van szükség, hogy a tó természetes édes vizű forrását ismét rácsatlakoztathassák a tóra. Hozzáfűzte: a helyi polgármesteri hivatal is hozzájárult a tó takarításához, az önkormányzat önkéntesei is segítettek. Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere lapunk megkeresésére úgy vélekedett: a tó kitakarítása óriási előrelépés. Hozzáfűzte: az önkormányzat – a jogszabályok által előírt keretek között – segített a munkában. A hivatal önkéntes alkalmazottjai mellett a szociális segélyt kapó közmunkások is besegítettek.
Albert Tibor korábban közölte: természetesen a vendéglő üzemeltetése is része a felújításnak.

Haladnak a városszépítő beruházások
Az Állomás utcában már zajlik az aszfaltozás – közölte a Hargita Népével Albert Tibor polgármester. Hozzáfűzte: a Csukás utcát bicikliúttal, a templom és temető melletti sétányokat közművesítéssel ellátó, továbbá a Jókai Mór és a Malom utcát, valamint a Fenyő utca egy részét felújító pályázatukat kedvezően bírálták el, várhatóan egy hónapon belül aláírják a finanszírozási szerződést. Ezenkívül Tusnádfürdő uniós forrásokból finanszírozott parkosításának műszaki tervét most engedélyeztetik, jelenleg a gyulafehérvári székhelyű Központi Fejlesztési Ügynökség jóváhagyására várnak, hogy ki tudják írni a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre. A tényleges munka várhatóan szeptemberben kezdődhet el.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.