Pályázati felhívás és emléktábor

67

Pályázatot hirdetett Magyarországon és Romániában élő magyar, valamint Argentínában élő argentin és magyar fiatalok számára az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából a Budapesti Örmény Önkormányzat és a Csíkkörzeti Magyar Örmény Szentháromság Alapítvány. A kiírás célja: a székely-örmény származású Czetz János honvéd tábornok, továbbá a ’48–49-es szabadságharc emlékének ápolása az ifjúsági közösségek támogatása által, valamint ezen személyek és közösségek Magyarországgal való kapcsolatának ápolása, közösségteremtés. A pályázat eredményesen zárult, a meghirdetett két kategória győztesei: Násztor Péter Argentínában élő magyar fiatal, valamint Kréz Gellért és csapata a gödöllői Református Líceumból. Előbbi pályázó egy Buenos Aires–Budapest útvonalra szóló repülőjegyet nyert, utóbbi versenyző és csapata pedig részt vehetett a székelyföldi Czetz János Emléktáborban.

Alapvető célunk volt, hogy a székely-örmény származású Czetz János honvéd tábornok személyét népszerűsítsük a 14–30 éves korosztály körében, miután Bem apó vezérkari főnökeként, majd argentin nemzeti hősként, méltánytalanul háttérbe szorult a széles körű magyar történelmi ismeretekben. Ezért pályázatot hirdettünk három országban. A projekt eredményesen zárult, magyarországi és Argentínában élő magyar fiatalok nyerték a fődíjakat. A pályamunkák mindkét (2 kategória: egyéni és csoportos) esetben saját kutatáson is alapultak.
Az Argentínából érkezett nyertes pályamű Czetz argentin munkásságát öleli fel. A tanulmány és rövidfilm (15.30 perc) hiánypótló. A tanulmány a legprecízebb bibliográfiára támaszkodik, nóvumokat is tartalmazva. A rövidfilmben olyan mozgó és álló archív képeket használt a pályázó, amelyeket itthon és Erdélyben sem ismertünk idáig. Kréz Gellértnek és csapatának győztes pályaműve (tanulmány és kisfilm) Czetz Jánost mint katona stratégát dolgozza fel, meglepő részletességgel. Így Gellért és csapata részt vehetett a székelyföldi Czetz János Emléktáborban, amely a BGA Zrt. támogatásával valósulhatott meg. A nyertes pályamunkák megtekinthetők itt: https://fovarosiormeny.hu/palyazo-videok/.
A tábor 2018. október 27. és november 2. között zajlott, két helyszínen: Csíkszépvízen és Gidófalván, a tábornok szülőhelyén. A résztvevők számára gazdag programot valósítottunk meg a Csíkkörzeti Magyar-Örmény Szentháromság Alapítvánnyal közösen, törekedve arra, hogy bevonjuk mindkét helyszínen a helyi fiatalokat is. Ezáltal még többen ismerték meg Czetz Jánost és munkásságát, valamint közösség épült a magyarországi és székelyföldi fiatalok között. Az események között rendhagyó történelemórák és kreatív önfejlesztő, hagyományőrző foglalkozások voltak, kirándulásokkal kiegészítve. Ennek köszönhetően a résztvevők megismerkedhettek Czetz János személyével, a szabadságharc menetével, hadászatával, illetve a nemzetközi és hazai társadalmi viszonyokkal, továbbá Czetz argentin munkásságával.
A leglátványosabb programelem Gidófalván zajlott, ahol a 30 hagyományőrző lovashuszár és gyalogos játszotta le élőben az 1848. november 30-án zajlott és Czetz által vezetett hídvégi csatát. Így Gellérték ismereteket szereztek a többi között arról, hogy ebben az emblematikus ütközetben vizsgáztak a hatfontos vaságyúk – sikerrel –, mely esemény a háromszékiek győzelmét hozta. A magyarországi csapat közelebbről megismerkedett a székely huszárezred történetével, ruházatával, fegyverzetével, harcmodorával és más erdélyi csaták fontosságával is.

Esztergály Zsófia, a Budapesti Örmény Önkormányzat elnöke

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek