2021, január 17, vasárnap.

Pályázat-elszámolás: nincs hosszabbítás

Elutasította az Európai Bizottság a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium hat hónapos halasztási kérelemét, így a gazda-pályázók számára a 2007–2013-as vidékfejlesztési programból finanszírozott projektek lezárási és elszámolási határideje továbbra is 2015. szeptember 30. maradt.

A program révén vásárolt gépi eszköz
A program révén vásárolt gépi eszköz

Hiába reménykedtek, nem kapnak több időt a folyamatban levő mezőgazdasági és vidékfejlesztési projektjeikkel küszködő pályázók, az Európai Bizottság ugyanis – Románia és még másik tizenhat uniós tagállam kérését elutasítva – nem járult hozzá az előző hétéves programozás-időszakból finanszírozott agrárpályázatok elszámolási határidejének hat hónapos hosszabbításához. Brüsszel napokban küldött elutasító válaszáról George Turtoi, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára számolt be.

Maradt a szeptemberi határidő
A határidő-halasztási kéréssel amúgy Daniel Constantin mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter még áprilisban fordult Phil Hoganhez, az Európai Bizottság agrárügyekért felelős biztosához. A tárcavezető az előzetes tárgyalások után hivatalos formában is kérte egyrészt a Románia rendelkezésére álló, felhasználatlan vidékfejlesztési források közvetlenül kifizethető mezőgazdasági támogatásokba való átcsoportosítását, másrészt pedig a nyertesnek ítélt, kivitelezés alatt álló projektek év végén lejáró lezárási és tagállami elszámolási kötelezettségének fél évvel, 2016. júniusig történő meghosszabbítását.
Az Európai Bizottság napokban közölt elutasító döntése a hazai pályázók szempontjából azt jelenti, hogy a 2007–2013-as időszakra szóló Nemzeti Vidékfejlesztési Program (PNDR) intézkedéseire – 121, 123, 125, 312, 313, 322-es, illetve a LEADER-egyesületek intézkedéseire – pályázó gazdák, civilszervezetek, illetve önkormányzatok nyertes projektjeiket továbbra is sürgősen, 2015. szeptember 30-ig kell lezárniuk, és végső elszámolásaikat ugyanezen határidőig a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) megyei vagy regionális területi irodáihoz benyújtaniuk. A kifizetési ügynökségnek ezt követően további három hónap áll rendelkezésére, hogy a pályázók támogatás-elszámolási dokumentumait átnézze és jóváhagyja, illetve a helyszíni terepellenőrzések révén a projektvállalások megvalósulásáról is meggyőződjön, továbbá – immár tagállami szinten – az elszámolásokat az Európai Bizottsághoz eljuttassa.

Turtoi szerint még van remény
George Turtoi, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára ugyanakkor Brüsszel elutasító válasza ellenére is lát esélyt az elszámolási határidők hat hónapos hosszabbítására. Az államtitkár az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, bízik abban, hogy a szeptemberben lejáró határidőig az Európai Bizottságot sikerül jobb belátásra bírni. Turtoi emlékeztetett: a lezáratlan, folyamatban levő mezőgazdasági beruházási és vidékfejlesztési projektek féléves elszámoláshalasztása nemcsak Románia számára fontos, a hat hónapos hosszabbításért összesen az Európai Unió 17 tagállama lobbizik. Hozzátette, a futó projekt befejezéséhez nyerhető hat hónap alatt Románia 100 százalékra növelhetné a rendelkezésére álló EU-s vidékfejlesztési források lehívási rátáját: jelenleg viszont a 2007–2013-as PNDR keretében a Románia rendelkezésére álló 9,32 milliárd eurónak a pályázók csupán 85 százalékát, azaz 7,5 milliárd eurót tudtak lehívni.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb