Pálffy Árpád intelme

264

Pálffy Árpád szobrász, keramikus életét, művészetét bemutató kötetet mutattak be szerda este Csíkszeredában, a Csíki Székely Múzeumban. A 90 éves művész az eseményen vehette át a Pro UrbeDíjat. A rendezvényen járt Szilágyi Dalma-Orsolya.

Fotó: László F. Csaba

Újabb kötettel gyarapodott a Csíkszereda Kiadóhivatal által megjelentetett, a város jeles képzőművészeit bemutató sorozat: Márton Árpád és Gaál András után Pálffy Árpád szobrászművész, keramikus életművével ismerkedhet meg a közönség. A sorozat köteteit a művésszel készített életútinterjú vezeti be, Pálffy Árpáddal Székedi Ferenc beszélgetett. A szép kivitelezésű kiadványt szerda este mutatták be a Csíki Székely Múzeumban, népes közönség előtt. A kötetet Székedi Ferenc ismertette, a 90 éves művész munkásságát a fiatalabb pályatárs, az idén 80 éves Márton Árpád festőművész méltatta. Mint mondta, egy rajzkörön ismerkedtek meg, ahol együtt dolgoztak, és ennek köszönhetően nagyon szoros barátság alakult ki köztük.
– Hála Istennek, ide hozta őt a sors, és hosszú évek alatt itt kiteljesedhetett az alkotói tevékenysége – mondta a pályatárs, Márton Árpád.
A kilencvenéves Pálffy Árpádot Veress Anna Aranka, a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola igazgatója is köszöntötte, illetve háláját fejezte ki az évekkel ezelőtt általa elkészített iskolacímerért.
− A címer minden motívuma azt sugallja, hogy jövője csak annak az egyénnek, népnek van, aki tudását állandóan gyarapítva, minden körülmények közt a jobbra, tökéletesebbre törekszik, megőrizve hagyományait és gyökereit – idézte Pálffy Árpád gondolatait Veress Anna Aranka.
Székedi Ferenc felidézte a kötetben olvasható interjú utolsó kérdésére adott választ:
− A ma művészi pályára álló fiataloknak csak a következőket tudnám tanácsolni, dolgozni, dolgozni, dolgozni, és nem elmenekülni idegen földre… másképpen gondolkozó népek közé, ahol mindig lenézett idegen leszel, mardosó honvággyal a lelkedben. A pénz nem minden. Azokért kell dolgozni, akikből lettünk, nekik tartozunk hálával és nem idegeneknek. Meggyőződésem, hogy itthon is eljön a kemény és eredményes munka megbecsülésének az ideje.
A könyvbemutató végén Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere Pro Urbe Díjjal tüntette ki az ünnepeltet a példaértékű, értékteremtő munkássága és közösségi tevékenysége elismeréseként.
− Igaz, hogy mindent elmondtak rólam, de a negatív tulajdonságaimra nem igazán tértek ki. Minősíthetetlenül rossz legényke voltam, s édesanyámtól minden esetben megkaptam a nadrágporolást. Volt, hogy felrobbantottam a főzőkályhánkat – idézte fel végezetül emlékeit az est főszereplője, Pálffy Árpád.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek