Palesztin fővárossá nyilvánították Kelet-Jeruzsálemet

57

Az iszlám országok vezetői Palesztina fővárosává nyilvánították Kelet-Jeruzsálemet tegnap, isztambuli találkozójukon elfogadott zárónyilatkozatukban – jelentette az NTV török hírtelevízió.

Egy héttel azután tartott rendkívüli tanácskozást az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC), hogy Donald Trump amerikai elnök Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet. Trump döntése a legtöbb muzulmán országban éles bírálatokat váltott ki, majd Törökország, a szervezet soros elnökeként rendkívüli tanácskozásra hívta össze az OIC-t.
A szervezet szerdán arra kérte a nemzetközi közösség egészét, hogy „a megszállás alatt álló” Kelet-Jeruzsálemet ismerje el Palesztina fővárosaként és az egyes országok költöztessék oda helyi külképviseletüket. Palesztina közigazgatási központja jelenleg a ciszjordániai Rámalláh.
Az OIC egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel az izraeli–palesztin békefolyamatban betöltött szerepétől. „Amennyiben Washington nem lép vissza múlt heti döntésétől, minden következményért ő lesz a felelős” – szögezte le a zárónyilatkozat.
A szövegben a szervezet tagországai megerősítették, hogy a leghatározottabban elítélik a Jeruzsálem státuszára vonatkozó múlt heti amerikai lépést. Kijelentették: Trump döntése támadás a palesztin nép jogai ellen. Abban az esetben, ha az ENSZ Közgyűlése maga nem lép az ügyben, „a súlyos jogsértést” az OIC országai készek a közgyűlés elé terjeszteni – jelezték. Az ENSZ-nek felelősséget kell vállalnia – hangoztatta a zárónyilatkozat.
Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a zárónyilatkozatot követően bejelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul az amerikai döntés érvénytelenítésért.
A csúcstalálkozó fókuszában a palesztinok helyzete és Jeruzsálem jogállása állt. Az 57 tagországból 48 képviseltette magát, 16 állam a legmagasabb szinten.

MTI

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek