Palánta-majális

Kistermelők találkozója Gyergyószentmiklóson

56

Tapasztalatcsere, nagy családi találkozások, palánták csereberéje és nem utolsósorban a közösség ereje jellemzi a gyer­gyó­szentmiklósi Palánta-majálist. A kistermelők köre évről évre bővül, a kapcsolatok erősödése pedig egyesület létrejöttét eredményezi majd, hogy könnyebben egymásra találjon termelő és fogyasztó.

Pál Árpád termelő kertjében idén is összegyűltek azok a családok, akik veteményeskertjükből, gyógynövénykészletükből szívesen adnának másoknak, vagy elcserélnének néhány palántát, megosztanák tapasztalataikat, élményeiket a növénytermesztés terén.
A Palánta-majális ötletét a Gyergyói Magbörzén „ültettük el”, ott beszéltünk arról, hogy amikor a magok kikelnek, mindenkinek lesz néhány fölösleges palántja, amit szívesen elcserélne, vagy akár odaadná egy másik családnak, akinek épp az hiányzik. Aztán lassan kialakult, hogy mindenki hoz valami házi harapnivalót, beszélgetünk és kellemesen eltöltünk egy délutánt – közölte Bara Edit, a találkozó egyik megálmodója, aki férjével együtt termelőként, ötletgazdaként és a közösség mozgatójaként van jelen.
A Palánta-majálisnak évről évre Pál Árpád ad otthont, aki maga is nagy veteményeskertben termel, csirkét, disznót, nyulat nevel, elsősorban azért, hogy családja számára biztosítson minőségi harapnivalót.
Elmondása szerint azért vállalja a házigazda-szerepet, mert abban reménykedik, hogy ez a mozgalom, amely lassan kibontakozik, egyre több olyan gazdát vonz majd, akik a minőségre alapozva szeretnének dolgozni és felismerik, hogy összefogással, közös területeken gazdálkodva megélhetést tudnának biztosítani családjaik számára.
Ahogy nő és erősödik a közösség, egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy egyesületet hozzanak létre, amely által könnyebben eljuthatnának a fogyasztókhoz, közösségi konyhát alakíthatnának ki, hogy házias termékeiket megfelelő körülmények között állíthassák elő. A Palánta-majális folytatása pedig a Kamra-börze lesz, ahol az őszi betakarítást követően találkoznak majd a termelők cserélni, beszélgetni, tervezgetni.

Boncina-Székely Szidónia

Tisztújítás

A Volt Politikai Foglyok Hargita Megyei Szövetsége kedden tartotta tisztújító közgyűlését Csíkszeredában. A leköszönő Szilágyi Árpád helyét a tagság döntése értelmében Székely Gábor veszi át.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek