Pál Alpár nyerte a sprintversenyt

65

Tízedik alkalommal került sor a hétvégén a Kovászna Téli Ralira, a Kommandó és környékén tartott versenyre a hazai pilóták mellett magyar és bolgár versenyzők is neveztek. A kétnapos versenyt Valentin Porcisteanu nyerte, míg a rali sprinten a gyergyószentmiklósi Pál Alpár diadalmaskodott.

Új autóval is nyerni tudta a rali sprintet Pál Alpár. Remek évkezdés Fotó: Balázs Attila

Remek körülmények között került sor a hétvégén Kommandó környékén a 10. Kovászna Téli Ralira. A Sepsiszentgyörgyi Auto Croso SK először 2007-ben tartott hóralit, azóta 2014 kivételével –amikor egy hirtelen felmelegedés következtében egy héttel a verseny előtt teljesen elolvadt a hó – minden évben megtartották az időközben nemzetközivé vált viadalt. Idén is a hazai pilóták mellett több magyar és bolgár, valamint egy francia pilóta is részt vett. Az első kilenc versenyen összesen hét pilóta diadalmaskodott, ez a szám idén sem változott, hiszen 2011 után idén újra Porcisteanu Valentin nyerte a Kovászna Téli Ralit.
Az Auto Crono SK idén két kategóriában is kiírta a viadalt, heten ugyanis csak az első napot válalták, ők a rali sprint távját teljesítették, míg harminchárman mindkjét nap indultak. A rali sprintet mind a hét nevező sikerrel teljesítette, míg a kétnapos versenyen nyolcan estek ki.
Az egynapos versenyt – a rali sprintet – Pál Alpár nyerte, a gyer­gyószentmiklósi pilótának a szé­kelyudvarhelyi Székely Róbert na­vigált. A páros egyébként már több versenyen indult közösen, utoljára a Hargita Ralin nyerték meg a rali-2-őt. – Azt hiszem, pályafutásom egyik legjobb versenye volt a Kovászna Téli Rali, pedig a tavaly a rali-2-ben néhány futamon nyertem már – mondta Pál Alpár. A pilóta szerint a hétvégi versenyen minden passzolt. – Nagyon jók voltak a pályák, jó nagy volt a hó, amely nem olvadt egyáltalán, így az út nem gödrösödött ki, mi több, olyannyira le volt a hó az úton tapodva, hogy az erősebb autók sem hagytak nyomtávokat. Ez utóbbi egyébként az első- és hátsókerék-meghajtású autósoknak kedvezett – tette hozzá a gyergyószentmiklósi pilóta.
Pál Alpár egy Mitsubishi Lancer EVO 8-as versenygéppel indult. – A hétvégi verseny volt az első, amelyen az új autónkkal indultunk. A Mitsubishi Lancer EVO 6-ost, amivel az elmúlt években versenyeztünk, el szeretném adni, helyette pedig a kovásznai viadalon hajtott kocsit szeretnénk megvenni. Gyakorlatilag egy tesztverseny volt a hétvégi az új kocsival, ennek megvásárlása folyamatban van – mondta a gyergyószentmiklósi pilóta.
A Hargita megyei páros egyébként nagy fölénnyel nyerte a rali sprintet, hiszen a második helyezett Toma Constantin több mint tizenegy perces hátránnyal ért célba a Pál-Székely kettőshöz képest. Viszont a második és a harmadik helyezett között csak 9,6 másodperces különbség volt.

Kőházi Károlynak a versenyzés élménye volt a fontos. Látványos autó, magyar pilóta

Porcișteanu sikeréhez sem fért kétség, hiszen Szabó Gergő több mint egy percet kapott a pitești-i pilótától, a harmadik helyezett Várkonyi pedig közel két és fél percet. A tíz gyorsasági szakaszból négyet Porcișteanu Valentin, hatot a magyar Kovács Antal (Ford Fiesta R5) nyert meg, utóbbi összetettben egyébként a 24. – utolsó előtti – helyen zárt 1 óra 20 perc hátránnyal a győzteshez képest.

Eredmények
Winter Rali Sprint (75,2 km): 1. Pál Alpár (Mitsubishi Lancer EVO 8), 2. Toma Constantin (Ford Fiesta), 3. Musca Călin (Su­baru Impreza), 4. Angheluța Cris­tian (Dacia Logan), 5. Rusu Ra­mo­na (Subaru Impreza).
Winter Rali (117,2 km): összetett: 1. Porcișteanu Valentin, 2. Szabó Gergő, 3. Várkonyi Szabolcs (mind Mitsubishi Lancer EVO 9), 4. Hriszto Manolov (Mitsubishi Lancer EVO 4), 5. Maior Norbert (Dacia Sandero), 6. Dinu Dragoș Mitsubishi Lancer EVO 9), 7. Szabó Csongor (Suzuki Swift), 8. Sipos Zoltán (BMW M3), 9. Maior Robert (Dacia Sandero), 10. Docso Cvjatkov (Subaru Impreza).
A hátsókerék-meghajtású autósok kategóriáját Sipos Zoltán nyerte Melzer Hermann (BMW 325), Godó Tamás (Lada VFTS) és Kőházi Károly (BMW M3) előtt. A kétkerék-meghajtású autók géposztályában Maior Norbert lett az első, Szabó Csongort és Sipos Zoltánt megelőzve, a Dacia-kupában Maior Norbert győzött Maior Robert és Ene Gabriel (Dacia Logan) előtt. A 12-es géposztályban Sipos Zoltán nyert, a 11-esben Hriszto Manolov, a 9-esben Maior Norbert, a 3-ban Porcișteanu győzött.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.