Pakliban az önálló magyar főtanszék létrehozása

MOGYE-ügy

74

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozata egyhangú döntést hozott arról hétfőn délután, hogy ellenzi a MOGYE és a román nyelven oktató Petru Maior Egyetem egyesítését – közölte lapunkkal prof. dr. Szabó Béla, az orvosi egyetem magyar tagozatának nem hivatalos vezetője. Jó a rosszban: megvan az elvi lehetőség, hogy főtanszék legyen a magyar tagozatból.

A két egyetem szenátusa várhatóan ma fogadja el a határozatot az egyesítés folyamatának 2019 őszére tervezett megkezdéséről. A határozatot természetesen az oktatási minisztériumnak is jóvá kell hagynia. Hétfőn este Leonard Azamfirei, a MOGYE rektora úgynevezett közvita keretében találkozott a magyar tagozat képviselőivel, akik igyekeztek a magyar oktatás jövőjére vonatkozó bizonyos garanciákat „kicsikarni” tőle, de semmire sem mentek, ugyanakkor a rektornak sem sikerült olyan érveket felhoznia a magyar képviselők számára, ami meggyőzte volna őket az egyesítés előnyeiről – mutatott rá az orvos-professzor. A közvitát követő tagozati gyűlésen pedig már egyhangú döntés született arról, hogy a mai szenátusi ülésen a magyar tagozat az egyetemösszevonás ellen szavaz.
– A szerdai szenátusi gyűlésen mi egyhangúlag az egyesítés ellen szavazunk, de sajnos mi harmadnyian sem vagyunk, a működési szabályzat értelmében pedig az ilyen sarkalatos döntések esetében kétharmados többségi szavazatra van szükség. Ezt a román tagozat úgymond kiállítja, tehát a mi megkérdezésünk nélkül is simán meglehet az elegendő szavazatszám. Jelen pillanatban az egyetem magyar képviselete 29 százalékos, az összevonás után 20 százalékra vagy az alá apadnánk – részletezte Szabó Béla.
Az egyesítési nyilatkozatban egyébként az szerepel, hogy két év múlva újraértékelnek minden oktatási programot, és majd csak azokat hagyják meg, amelyek kifizetődőek. A MOGYE magyar képviseletének emiatt is aggályai vannak, ugyanis megtörténhet, hogy egyes magyar nyelvű képzéseket ezért szüntetnek meg.
Szabó Bélától arról is érdeklődtünk, hogy a jelen helyzetből kifolyólag indokolttá válhatna-e az önálló magyar orvosi egyetem létrejötte. Az orvos-professzor azt mondta, hogy erre semmilyen garancia nincs. A tagozat jelenlegi körülményeit figyelembe véve a magyar főtanszék megalakulása előrelépés lenne, sőt ha a magyar tagozat részaránya 15 százalékosra csökkenne, akkor létre is jöhetne a magyar főtanszék.

Márk Boglárka

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek