Pákkpákkozunk

45

daczo-denes-281x300Annak idején mi pákkpákkoztunk a városközpontban. Táborokba szerveződtünk, aztán a két banda egymást lőtte. Megvoltak a demarkációs vonalak. Aki átlépte a határokat, azt le kellett lőni. Nem volt mese, sem irgalom. Pákkpákkoztunk.
Egy ideje a felnőttek hajtóvadászatokat tartanak, ez amolyan felnőtt pákkpákkozás. Az egykori és a mai játék között csak annyi a különbség, hogy az ellenség itt nem képzeletbeli.
Hetekkel ezelőtt a Park szálló udvarára látogató medve videofelvétele járta be a közösségi oldalakat, mindenki nagy élvezettel osztotta és tetszikelte a Szék útja közelébe tévedt mackóról készült felvételt. Akkor még az újdonság erejével hatott a csíkszeredai medve látványa. A tusnádiak évek óta együtt élnek a medvékkel, az esti turizmus része a szemetesekben kajtató medve látványa. Az esti medveles mostanra Csíkszeredában is elérhetővé vált.
Olyanok lettek településeink, akár egy-egy állatkert. Belépő még nincs, de medve már van. Egyre többen vannak azok, akik megelégelték azt, hogy ha kinéznek az ablakon, ott a medve az udvaron, az ólban, a kerítésen. A medvejárással felborult a rend: éjszaka a kutyák a házban, pincékben alszanak, az emberek meg az udvaron, az utcán, a mezőn őrködnek.
A hajtás eredményét másnap a szomszédos falvakban lehet lemérni. Ha ott is megjelent a medve, akkor sikeres volt az üldözés, szerveződhet az újabb galeri, amely továbbűzi a vadat.
A reggeli kávé mellett jó történeteket lehet előadni arról, hogy a medve így vagy úgy… De nem játék.
Közben a távolabbi megyékben arra panaszkodnak, hogy ott is megjelent a medve, pedig náluk soha nem volt ilyen fenevad. Más megyékből szállították őket ide-oda. Olyan ez, akár a kóbor kutyák esete, csak a mesét most a medvékre kell átírni. Még szerencse, hogy az emberi szóra nem hallgatnak a nagytestűek, így kimaradhat a történetből, hogy nem is értik nyelvünket ezek az óriások. Így a medvéből nem lesz sem bozgor, sem oláh. Egyszerűen medve marad, még akkor is, ha távolabbi településekre csángál…
Vitathatatlanul komoly migrációs problémával kell szembenézzenek ezekben a napokban a csíki települések. Most a medvék is migrálnak. A hatóságok mire várnak? – csak remélni lehet, hogy nem az Uniótól várják az utasítást. Látjuk, hogy ott ennél nagyobb migrációs hullámra sem tudnak választ találni. Marad a mi székelyes megoldásunk… Az éjszakai hajtás, a saját kertünkből a szomszéd kertjébe…
Nem kell túl nagy képzelőerő, hogy ennek a pákkpákkozásnak előbb-utóbb lesznek áldozatai is, olyan következményekkel, amelyeket tiltanak a játékszabályok. A nagy hajtásban megbolondulhatnak, összezavarodhatnak a medvék, kiszámíthatatlan lesz a reakciójuk. Egy jó hajtás után pedig jöhetnek a címlapsztorik, hogyaztmondja: Halálra verték egymást a medvék; Letaposták egymást a vadak; Váratlan fordulat: belehalt a medve a pákkpákkozásba….
Az emberek megoldásokat várnak. Keresnek. Találnak.

Daczó Dénes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek