Padló és tető már van, fal még nincs

53

Jó ütemben halad a gyergyó­szent­miklósi római katolikus temető szertartásterének kialakítása. Igaz, előzetesen úgy tervezték, hogy az év első hónapjaiban már be is fejezik a munkát, de időközben váratlan problémába ütköztek.

Áprilisra kell elkészüljön a szertartástér, most fallal választják el az utcától
Áprilisra kell elkészüljön a szertartástér, most fallal választják el az utcától

Tavaly szeptemberben kezd­ték el a gyergyó­szent­mik­lósi római katolikus te­metőben a ravatalozó előtti tér be­építését. A terv az volt, hogy a szer­tartások számára megfelelő csendes helyet alakítanak ki, 215 négy­zetméteren befedik és az utca zajától hangszigetelt fallal választják el a teret. A munka jól haladt, a földmunkát, a padlózat kialakítását befejezték, a tetőszerkezet is elkészült, ahogy a padok is. Hátravan még az utcára néző oldalon a fal megépítése, amely azt a célt szolgálná, hogy az autók, szekerek zaja, a gyalogosok beszéde ne zavarja a szertartásokat. Már az építkezés elkezdésekor kiderült azonban, hogy a régi kerítés az utca felőli részen valószínűleg nem fogja megbírni azt a terhelést, amit a ráépítendő fal jelentene.
– A tervező, a kivitelező, illetve az önkormányzat képviselői több alkalommal egyeztettek az ügy kapcsán, és úgy döntöttek, meghosszabbítják a kivitelezési szerződést, hogy amint az időjárás lehetővé teszi, lebontsák a kertet és újat építsenek – mondta el Madaras Szidónia, a polgármesteri hivatal szóvivője. Hozzátette, ez nem jelent többletkiadást a városnak, a kivitelezés értéke változatlanul 298 ezer lej. A munka jelenleg áll, a temetkezési szertartások a régi rend szerint zajlanak – ugyanis, amíg dolgoztak a munkások, többnyire délután voltak a szertartások, és a régi kicsi kápolnát használták. Az időjárás függvényében hamarosan újból munkához lát a kivitelező, a következő lépésben fából és üvegből tervezett falat készítik majd el. A kápolna mellett a jelenleginél kisebb bejáratot alakítanak ki, a székely kapu a sírkert másik bejáratához kerül. Április végére kell teljesen elkészülni a munkával.
A városvezetés tervei között szerepel egyébként az is, hogy a temető mögött parkolót alakítanak ki, mivel jelenleg gondot jelent a szertartásra érkező autók leparkolása, illetve azok időnként a forgalmat is akadályozzák.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek